Prima pagina

Erste Bank: sentimentul de tara va afecta evolutia bursei romanesti

09.01.2008, 12:38 11

Evolutia pietei de capital din Romania va depinde, in mare masura, de sentimentul investitorilor fata de tara si de conditiile economice, potrivit Erste Bank, deficitul de cont curent fiind unul dintre principalii factori de ingrijorare.

Analistii sunt de parere ca in cazul in care investitorii isi recapata increderea, companiile mari cotate la bursa, precum BRD, Banca Transilvania sau societatile de investitii financiare, vor avea de castigat.

"Impact ofera expunere pe sectorul de real-estate, aflat in plina dezvoltare, care a surclasat agricultura ca pondere in PIB pentru prima data in 2007", se spune in raport.

In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice din regiune, analistii Erste considera ca bancile centrale din Polonia, Romania si Cehia vor continua sa majoreze dobanzile cu 25%-50% in prima jumatate a anului, pe fondul cresterii salariilor si a inaspririi conditiilor de pe piata muncii.

Estimarile Erste indica un nivel al cursului de schimb de 3,4 lei/euro la jumatatea anului, in timp ce coroana ceha ar urma sa se deprecieze, iar zlotul polonez sa se mentina in jurul aceluiasi nivel in primele sase luni din 2008.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO