Prima pagina

Erste: Incercam sa cumparam si actiunile SIF-urilor la BCR

Erste: Incercam sa cumparam si actiunile SIF-urilor la BCR
06.02.2006, 20:39 8

Erste Bank, care a castigat licitatia la BCR, ia in calcul negocierea cu cele cinci SIF-uri a unui pret pentru care sa le cumpere pachetul de circa 30% din actiuni, a declarat pentru ZF Andreas Treichl, presedintele bancii austriece.

"Inca nu m-am intalnit cu reprezentantii SIF-urilor si nu le cunosc asteptarile, insa in masura in care sunt dispusi sa negocieze un pret, nu este improbabil sa incheiem o tranzactie", a spus Treichl.

El mentionase in alt context ca in urma majorarii de capital cu 2,9 miliarde de euro, Erste va ramane cu bani si pentru alte achizitii mai mici dupa plata pretului de 3,75 mld. euro pentru pachetul de 61,8% din BCR.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank le-a dat SIF-urilor confortul unei perspective de exit prin listarea actiunilor BCR in termen de trei ani de la preluarea pachetului majoritar. "AVAS a negociat cu SIF-urile astfel incat acestea sa renunte la drepturile de actionari minoritari inainte de finalizarea privatizarii. Daca nu facem listarea in trei ani, drepturile respective reintra in vigoare; va fi insa in interesul nostru sa ne crestem participatia si atunci ar putea fi o negociere a pretului", a afirmat Andreas Treichl.

Cel putin deocamdata, cele cinci SIF-uri profita de pe urma participatiei la BCR asis-tand la cresteri ale cotatiilor la Bursa. Ramane de vazut daca Erste le va putea oferi un pret pe care sa-l considere acoperitor sau vor prefera sa astepte oferta publica promisa in trei ani.

"Daca Erste vrea sa cumpere pachetul detinut de SIF Muntenia trebuie sa ofere un pret pe actiune cel putin egal cu cel platit pentru achizitionarea pachetului majoritar de la BCR (n.r. - 7,65 euro/actiune), ca sa putem fi cat de cat interesati sa vindem", a declarat pentru ZF Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. Pachetul detinut de SIF-uri ar valora astfel circa 1,87 miliarde de euro. Un pachet de 8% din actiunile BCR se afla in posesia salariatilor, care ar valora, la pretul platit de Erste, circa 500 mil. euro.

Finalizarea privatizarii ar urma sa se incheie in luna mai, potrivit estimarilor lui Andreas Treichl, austriecii facand intre timp pregatiri astfel incat sa poata incepe in forta aplicarea planului de afaceri care este aproape definitivat.

"Cei care spera ca vor putea sa ia clienti de la BCR in perioada de tranzitie care va urma vor vedea ca nu vor avea ocazia", afirma presedintele Erste Bank.

Tinta planului de afaceri pe urmatorii cinci ani este ca in 2009 BCR sa contribuie in proportie de cel putin 20% la profitul net al grupului austriac. Cat priveste structura de grup a BCR, presedintele Erste Bank afirma ca este posibila renuntarea la divizia de asigurari non-viata a BCR, precum si la biroul de la Londra al Anglo-Romanian Bank, care mai este prezenta la Paris si Frankfurt.

"In principiu, Erste nu se implica in asigurari non-viata, partenerul sau in domeniu fiind compania Wiener Staedtische (n.r. deja prezenta pe piata). Nu inseamna insa neaparat ca vom pastra tiparul si in Romania. La Londra avem si noi un birou, deci suprapunerea n-ar avea rost, insa actionarii nostri sunt interesati de o reprezentare mai buna la Frankfurt, pentru a lucra mai bine cu clientii germani", a spus Treichl.

El spune ca apartenenta BCR la grupul Erste va fi simtita de clientii BCR inca din primavara, cand cardurile emise de BCR vor putea fi folosite in toata reteaua din Europa Centrala, cu comisioane reduse.



Homework

* negocieri cu SIF-urile pentru cumpararea pachetelor de actiuni

* managementul sa recupereze cota de piata pierduta, pana la 35%.

* extindere "dramatica" a retelei de unitati

* pastrarea numelui "BCR" si a presedintelui executiv Nicolae Danila

* posibila renuntare la divizia de asigurari non-viata

* renuntare la activitatile de la Londra ale Anglo-Romanian Bank; interes pentru biroul de la Frankfurt

* infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte

* pregatiri pentru fondurile de pensii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO