Prima pagina

Euro in leagan: cat a cazut miercuri a urcat luni

09.11.2004, 00:00 15



De la 41.000 lei/euro in jos trecand prin 40.500 pana la 39.447 lei/euro si inapoi la 40.700. In numai 10 sedinte de tranzactionare pe piata valutara, cursul leului a dat masura completa a noului regim de oscilatii volatile in functie de directia imprimata de cumpararile si vanzarile de valuta, fara plasa de siguranta a interventiei bancii centrale.



BNR a calculat ieri un curs de 40.659 de lei pentru un euro, in urcare cu 845 de unitati fata de cotatia de vineri. Cresterea de ieri a fost aproape egala cu caderea de miercurea trecuta, in prima zi de dupa anuntul oficial al bancii centrale privind decizia de "dezlegare" a cursului de obiceiul interventiilor.



La deschidere, bancile au afisat direct cotatii de 40.170/40.270 de lei/euro, cu circa 300 de unitati peste inchiderea de vineri.



"Avand in vedere ca in perioada 3 - 5 noiembrie deficitul de valuta din relatiile cu clientii s-a ridicat la 150 de milioane de euro, era normal sa asistam la o crestere a cursului. Tendinta va continua probabil si maine, dupa care piata se va echilibra. Ulterior, trendul va fi dat de clienti. Pe termen mediu, este probabila o scadere a cursului, in conditiile in care intrarile de valuta in piata raman mai mari decat iesirile. Este greu de precizat insa pana unde va cobori. Evolutia din ultimele zile a fost o reactie la anuntul BNR, iar bancile au speculat, unele in castig, altele in pierdere", comenteaza Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei HVB Bank.



Vineri, bancile le-au vandut clientilor peste 145 milioane de euro, in timp ce cumpararile de la acestia s-au ridicat la circa 100 milioane de euro.



Volumul tranzactiilor a ramas destul de ridicat, mai ales fata de perioada de acum doua luni, de exemplu, insumand echivalentul a peste 425 milioane de euro.



"E multa speculatie in aceste zile. Nivelurile cotatiilor nu pot fi luate in calcul pentru a face vreo socoteala. Probabil ca miscarile vor continua, insa nu cred ca va fi atins 41.000 lei/euro", a spus un dealer.



Parerile sunt destul de impartite in piata, unii jucatori punand cresterea cursului pe seama ordinelor de cumparare date pentru plata importurilor de sezon.



"Este o perioada de tranzitie dominata de cumparari care nu va dura la infinit. Chiar se inregistreaza o cerere mare pentru importurile de sezon", spune dealerul unei alte banci.



Incercari de a profita de cotatiile scazute in perspectiva unor nevoi de plata in valuta viitoare, importatori, repatrieri sau simple speculatii, cert este ca piata inregistreaza o volatilitate in crestere, ilustrata de fluctuatiile mari in decursul unei singure sedinte de tranzactionare.



Maximul zilei de ieri a fost la 40.850 de lei pentru un euro, insa cotatiile au parcurs mai multe suisuri si coborasuri: 40.400, 40.700 si apoi din nou prin 40.500 de lei/euro. Iar pe tot acest traseu se pot face bani frumosi.



La cursul calculat ieri de banca centrala, leul consemneaza o intarire cu 1% fata de euro comparativ cu nivelul de acum o luna. Cresterea fata de dolarul american este de 5,8% pe acelasi interval. De altfel, cursul leu/dolar a inregistrat in ultima perioada o variabilitate mult mai mare decat leu/euro, comportament care nu va putea decat sa se accentueze anul viitor, o data ce banca centrala va abandona cosul valutar dupa care a urmarit anul acesta evolutia leului si in care moneda americana a mai pastrat o pondere de 25%. Ieri, dolarul a fost cotat la 31.398 de lei, in crestere cu 448 de lei fata de vineri.



Deocamdata, piata se arata departe de a gasi un punct de echilibru al cursului, continuand sa exerseze portia de libertate acordata de BNR prin absenta interventiilor, dar inca limitata de reglementarile stricte privind pozitiile valutare ale bancilor la sfarsitul unei zile de tranzactii. Tocmai din aceasta cauza, cursul de misca vizibil la orice deficit de valuta, chiar pasager. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO