Prima pagina

Euro va lua locul dolarului in calculul cursului de schimb

20.11.2002, 00:00 18

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a lasat ieri sa se inteleaga ca de anul viitor euro va deveni moneda de referinta in calcularea cursului de schimb valutar al leului in locul dolarului. Moneda de circulatie pe teritoriul Romaniei va ramane insa pana cel mai devreme 2009-2010 leul, urmand ca de atunci incolo sa existe posibilitatea ca locul monedei nationale sa fie luat de euro.
Calcularea cursului de schimb valutar al leului in raport cu euro va fi una dintre cele mai importante miscari de pe piata valutara de anul viitor. In acest moment, la Bucuresti se calculeaza mai intai cursul leu/dolar pe baza cotatiilor practicate de bancile comerciale si afisate pe ecranele de tranzactionare la ora 12, dupa care in functie de partiatea euro/dolar pe piata externa se stabileste cursul de referinta al leului in raport cu euro.
"Politica monetara in perspectiva aderarii la Uniunea Europena se va axa pe un program realist  de reducere a inflatiei, pe mentinea unui curs de schimb relativ flexibil - cel mai probabil ca de la inceputul anului viitor euro va deveni moneda de referinta - si nu in ultimul rand reducerea dobanzilor pe termen lung", a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Decizia pe care o va lua BNR este motivata de faptul ca euro a castigat teren foarte mult in schimburile comerciale ale Romaniei si aceasta miscarea ii va permite bancii centrale sa controleze mult mai bine fluxurile financiare. Moneda unica a dobandit in economia romaneasca o importanta tot mai mare, dar BNR nu a avut posibilitatea sa influenteze direct cursul leu/euro, ci "dupa cap", prin cursul leu/dolar.  Aceasta situatie, foarte incomoda pentru banca centrala, s-a vazut cel mai bine anul  acesta cand euro a avut o evolutie surpinzatoare si a dat peste cap toate calculele facute la inceputul anului. Daca BNR ar fi putut, anul acesta ar fi intervenit foarte usor pe piata valutara prin vanzarea/cumpararea de euro si ar fi scapat de multe batai de cap. Si asta pentru ca de la inceputul anului leul s-a depreciat in raport cu euro cu aproape 22%, in timp ce dolarul a crescut cu numai 5%. Referitor la adoptarea euro ca moneda nationala Isarescu a asigurat ca asta nu se va intampla mai devreme de anii 2009-2010, intrucat ar necesita costuri semnificative pentru economia reala.
Fara a o spune direct guvernatorul BNR a lasat sa se inteleaga ca la sfarsitul anului cursul leu/dolar ar putea fi in jur de 34.000 lei/dolar, dand peste cap o serie de alte afirmatii anterioare.
"Bancherii s-au plans ca le-am dat peste cap socotelile cu predictiile noastre pentru cursul leu/dolar anul acesta. Le-am raspuns ca nu BNR a fost nepredictibil, ci Alan Greenspan (presedintele Rezervei Federale a SUA - nr.) si  Wim Duisenberg ( presedintele Bancii Centrale Europene - nr.). Daca refacem calculul la alt nivel al dolarului vom vedea ca BNR a avut dreptate, dar in actualele conditii dolarul abia daca va atinge 34.000 lei la sfarsitul anului", a explicat Isarescu.
Potrivit guvernatorului, moneda nationala va incheia anul cu o apreciere in termeni reali de 2-3% (calculat decembrie 2001/decembrie 2002), fata de un cos valutar euro/dolar, iar in opinia sa o apreciere in termeni reali de 3-4% pe an reprezinta un ritm normal, care nu afecteaza esential performanta exporturilor. Pentru obtinerea unei aprecieri reale fata de cosul anuntat, BNR trebuie sa fie ajutata si cresterea productivitatii muncii si cea a salariilor. Cu alte cuvinte diferenta dintre cresterea productivitatii si cresterea salariilor, ar trebui anul acesta sa fie in jur de 2-3%.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO