Prima pagina

European Food isi delimiteaza teritoriul la napolitane

24.07.2001, 00:00 179



In urma cu cateva luni, societatea Hay 2000, membra a concernului Alka, isi anunta intentia de a fabrica biscuiti si napolitane in oraselul bihorean atei.

Cladirile au fost cumparate si utilate, au fost angajati muncitori, productia urmand sa inceapa in august. Cu toate acestea, dupa ce a cheltuit 2,8 mil.$, investitorul s-a razgandit si a renuntat la planurile sale.

Cele doua cladiri, cumparate de la Compania Nationala a Uraniului, au fost scoase la vanzare, iar cei 200 de muncitori au ajuns acum someri. Liniile de productie si utilajele ultramoderne au fost demontate si au luat drumul Bucurestiului unde Alka mai are o fabrica.

Directorul tehnic, Paul Mihailov, sustine ca nu cunoaste motivele schimbarii bruste de atitudine, "decizia fiind luata de sefii de la Bucuresti". Viceprimarul Marius Popa spune si el ca nu are habar ce anume i-a determinat pe investitori sa se retraga din atei.

Conducerea administratiei locale intentioneaza sa-i contacteze pe reprezentantii Alka pentru a-i determina sa revina asupra deciziei, afirma viceprimarul.

"E prea departe, drumurile ne omoara, distrugem masinile transportand in toata tara ceea ce producem la atei... ai, pe urma, sa va mai spun ceva. European Food a construit niste fabrici gigantice, ei se bucura de niste credite fantastice, pe cand eu investesc banii mei, n-am luat in viata mea un imprumut...

Fratii Micula sunt o forta in domeniu, nu merita sa pierdem bani luptandu-ne cu ei, mai bine ma retrag in barlogul meu si imi vad de treburile mele...", isi motiveaza decizia Heinrich Krenzia, proprietarul Alka.

"La Bucuresti mai am un spatiu liber. Voi adauga utilajele din atei la celelalte si le voi da drumul sa produca", a mai spus Krenzia.

La atei functioneaza, de la jumatatea anului trecut, o fabrica de produse alimentare a European Food, divizie a concernului European Drinks, condus de fratii Micula. Aici se produc napolitane, lansate pe piata in martie anul acesta, si cateva sortimente de biscuiti.

"Nu stiu care au fost motivele pentru care Alka a renuntat la productia de biscuiti si napolitate in judetul Bihor. Probabil ca a fost o decizie inteleapta - nu este foarte usor sa produci la 500 de kilometri distanta de Bucuresti. In plus, avea nevoie de personal calificat, in care trebuie sa investesti destul de mult", a declarat pentru Ziarul Financiar Viorel Micula, unul dintre presedintii European Drinks.

"Probabil ca este ca in proverbul acela pe care il spunea Brancusi: . Oricum, pentru noi, concurenta este benefica, ne stimuleaza", a adaugat el.



Alka isi continua investitiile, dar in productia de soia

Firma "Hay 2000" urma sa investeasca in atei aproximativ 10 milioane de dolari, potrivit declaratiilor directorului de zona. Investitiile reprezentand cladiri, echipamente si utilaje de import, respectiv know-how-ul aferent, se ridicau deja la aproximativ 2,8 milioane de dolari.

Cu toate acestea, concernul intentioneaza sa mai deschida doua fabrici, profilate pe materie prima pentru alimentatie, la Filipestii de Padure-Prahova. Pentru acest proiect vor fi alocati 15 milioane de dolari.

Fabrica urma sa-si inceapa activitatea la inceputul lui august, cu o productie lunara de circa 200 de tone de biscuiti de calitate superioara si napolitane cu diferite arome. Patronul intreprinderii Heinrich Krenzia declara ca intentioneaza ca, dupa testarea pietei si a posibilitatilor de export, sa mareasca productia.

"In prima faza vom produce biscuiti de trei calitati si covrigei cu ciocolata, o specialitate noua pentru consumatorii din Romania. Productia lunara initiala va fi de 200 de tone de biscuiti si intentionam ca treptat sa ajungem la o productie de 500 de tone/luna", spunea cu numai doua luni in urma Heinerich Krenzia, presedintele companiei Alka.

Recrutarea personalului a inceput in urma cu cateva saptamani, firma angajand 200 de persoane. De curand incepusera si probele tehnologice. Cu toate acestea, investitorul si-a facut bagajele si a plecat la Bucuresti.

"Avem in plan sa deschidem la anul alte doua noi fabrici profilate pe materie prima pentru alimentatie, care vor produce soia. Ambele intreprinderi vor fi instalate tot intr-o zona defavorizata, in localitatea prahoveana Filipestii de Padure, unde am cumparat deja 25.000 de metri patrati de teren si vom aduce utilaje din Danemarca.

Investitia de acolo se va ridica la circa 15 milioane de dolari, dar suntem parteneri cu un concern german in aceasta afacere si deocamdata nu va pot spune mai multe", a declarat Heinerich Krenzia.

Proprietarul companiei Alka, este nascut in Romania, si plecat de aici in urma cu 50 de ani. El s-a intors in Romania acum sapte ani. Timp de un an a prospectat piata si a observat ca in domeniul alimentar ar putea cladi o afacere pe termen lung.

Alka a investit in cei sase ani de cand este pe piata romaneasca circa 12 milioane de dolari. In acest moment, societatea are pe piata peste 60 de produse alimentare, printre care se numara cafeaua Mocca, napolitanele Alka Wafers si gama Nutline (alune, seminte de floarea soarelui si dovleac, fistic si migdale).

Toate acestea ies din fabrica de la Bucuresti, dar "continutul" vine din import. In 2000, cifra de afaceri a companiei a depasit 12 milioane de dolari, dar rezultatele financiare pentru anul 1999 si prima parte a acestui an nu au fost dezvaluite.



Concurenta European Drinks

In 1999, European Drinks a achizitionat in orasul atei, la 80 de km de Oradea, judetul Bihor majoritatea actiunilor fostei fabrici de mobila Romobin, care isi incetase activitatea din 1997.

In prezent, pe aceasta platforma, care are o suprafata totala construita de 9.000 mp, European Food produce sub marca Regal pasta de tomate, ketchup, praf de inghetata, crema de ciocolata, cafea, praf de budinca, Condimix - concentrate alimentare si condimente asortate, cappuccino, paste fainoase. In plus, tot aici se fabrica diverse tipuri de biscuiti, dulci si sarati, si napolitanele Naty.

Grupul European Drinks este cea mai mare afacere din domeniul industriei alimentare din Romania. Concernul este alcatuit din trei divizii: European Drinks, care imbuteliaza ape minerale "Izvorul Minunilor" si produce bauturi racoritoare ca Frutti Fresh si Adria; European Food; Rieni Drinks, care produce bauturi alcoolice ca Tanita, gama de vodca Scandic si Palinca de Bihor.

Conform unei evaluari facute in 1999 de PricewaterhouseCoopers valoarea investitiilor realizate pana la acea data se cifra la peste 600 de milioane de DM. Reprezentantii grupului sustin ca, in prezent, valoarea investitiilor depaseste un miliard de marci germane.

Cifra de afaceri realizata pe tot grupul in 2000 a depasit valoarea de 10.000 de miliarde de lei, dar reprezentantii grupului nu au dezvaluit cat anume reprezinta profitul din cifra de afaceri.

European Drinks are in prezent peste 100.000 de clienti, circa 120 de puncte de lucru sau filiale in toata tara si peste 10.000 de angajati. Afacerea Euroean Drinks a inceput in 1990, in Bihor.

Complexul industrial de la Rieni concentreaza activitatea firmelor private romano-suedeze European Drinks SA si SC Rieni Drinks SA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO