Prima pagina

Fiecare roman va putea sa-si calculeze "propria" inflatie pe site-ul INS

Fiecare roman va putea sa-si calculeze "propria" inflatie pe site-ul INS

Vergil Voineagu, presedintele INS: "Avem proiecte pentru imbunatatirea metodologiei sferei de cuprindere a indicelui de pret, la finele anului urmand sa apara primul raport privind indicele preturilor pe piata imobiliara.Avem proiecte pentru imbunatatirea metodologiei sferei de cuprindere a indicelui de pret, la finele anului urmand sa apara primul raport privind indicele preturilor pe piata imobiliara."

07.07.2008, 21:58 26

"Dezagregarea indicatorilor este necesara si exista posibilitatea sa mergem pana la elemente de dezagregare. Problema este pana la ce nivel", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele INS, Vergil Voineagu.
Indicele nu va fi calculat de INS, institutia va pune la dispozitia persoanelor aplicatia tehnica, nomenclatorul de produse si structura cheltuielilor, urmand ca fiecare individ sa foloseasca datele care il caracterizeaza.
La nivel international, exista institutii de statistica cum ar fi cea din Marea Britanie, care au creat conditii pentru ca orice cetatean individual sa isi poata calcula pe site indicele propriu in functie de structura proprie de cheltuieli si preturile platite.
Voineagu a aratat ca INS face eforturi pentru perfectionarea metodologica, de la colectare datelor pana la redactarea rapoartelor. "Avem proiecte pentru imbunatatirea metodologiei sferei de cuprindere a indicelui de pret, la finele anului urmand sa apara primul raport privind indicele preturilor pe piata imobiliara."
INS va publica in luna decembrie primul raport privind evolutia preturilor pe piata imobiliara, colectarea datelor urmand sa inceapa in luna august. Informatiile vor fi furnizate de notarii publici si administratiile financiare.
Rapoartele referitoare la sistemul imobiliar rezidential din Romania vor fi publicate trimestrial, datele din luna decembrie facand parte din proiectul-pilot, finantat din fonduri PHARE.
"La sfarsitul anului speram sa finalizam metodologia de calcul. Indicele efectiv va fi calculat prin 2010 cu periodicitate trimestriala. Trebuie sa avem o perioada de baza cu care sa ne comparam", a explicat Mihai Gheorghe, director in cadru INS.
El a mentionat ca metodologia pentru calcularea unui indice al preturilor locuintelor este in faza incipienta si la nivel european.
"Nu exista o metodologie armonizata, nu exista un indice la nivel european pentru piata imobiliara" , a spus Gheorghe.
INS a transmis saptamana trecuta notarilor o varianta de chestionar privind mai multe aspecte, precum datele dintr-un contract standard, iar pentru perioada urmatoare este programata incheierea unui protocol intre BNR, INS si Uniunea Notarilor Publici din Romania.
Conducerea executiva a BNR si reprezentanti ai Uniunii Notarilor au discutat in luna aprilie cadrul de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat la acel moment ca banca centrala poarta discutii atat cu asociatia notarilor, cat si cu INS , pentru realizarea unor baze de date despre piata imobiliara.
Gheorghe a aratat ca reprezentantii bancii centrale si cei ai INS analizeaza in prezent si metodologia de calcul a indicelui preturilor de consum, problema urmand sa fie definitivata in acest an.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat inca din toamna anului trecut ca BNR va analiza impreuna cu INS modul de calcul al cosului de consum.
Romania are o pondere mult mai ridicata a alimentelor in cosul de consum, comparativ cu alte state, respectiv de 37% fata de media din UE, de 15-18%. Referindu-se la preturile care sunt luate in considerare, Gheorghe a aratat ca INS incearca sa culeaga preturile pentru tranzactia reala, adica preturile efective.
"Din punctul de vedere al preturilor de consum exista o mai mare acuratete a datelor. Preturile sunt pe raft, sunt vizibile, se pot vedea cu ochiul liber", a explicat Gheorghe, aratand ca magazinele de tip cash-carry, destinate vanzarilor catre persoane juridice, nu sunt incluse in nomenclatorul INS.
Printre proiectele INS figureaza si dezvoltarea capitolului de statistica financiara, unde si-ar putea gasi locul si informatii privind bugetul general consolidat.
Comparatiile internationale trebuie sa fie mult mai prezente in buletinele si comunicatele INS, potrivit presedintelui institutiei.
De asemenea, Institutul National de Statistica are in vedere elaborarea unei statistici privind migratia, precum si calitatea vietii in zonele rurale.
INS deruleaza o serie de proiecte finantate cu fonduri europene legate de statisticile macroeconomice, statistica sociala, statistica intreprinderilor, statistica educatiei, statistica transporturilor si statistica agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO