Prima pagina

Finantele au mila fata de datornici

23.04.2001, 00:00 17



Ministrul Finantelor urmeaza sa aprobe un ordin pentru aplicarea normelor metodologice privind procedura, criteriile si competentele de acordare a inlesnirilor la plata datoriilor bugetare.

Conform acestuia, Finantele si organele sale teritoriale pot acorda amanari sau esalonari la plata impozitelor, taxelor si la plata majorarilor de intarziere, scutiri sau reduceri de impozite si taxe, precum si scutiri sau reduceri la plata majorarilor de intarizere.

In anul 2000, prin procedurile de executare silita a agentilor economici au fost recuperate peste 12.800 miliarde lei.

Agentii economici care solicita inlesniri la plata datoriilor catre bugetul de stat vor trebui sa prezinte un plan de restructurare a societatii sau un program de redresare financiara si sa constituie o garantie in functie de gradul de risc al firmei.



Niveluri de competenta

In competenta directiilor generale ale finantelor publice judetene si administratiilor finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti:

- pentru datorii de pana la un miliard de lei pot fi acordate reduceri sau scutiri la plata unor impozite, pentru taxe si majorari de intarziere

- pentru sume de pana la zece miliarde de lei pot fi acordate amanari de pana la sase luni la plata datoriilor si esalonari de pana la cinci ani

In competenta Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti:

- pentru datorii de pana la 5 miliarde lei se pot acorda reduceri sau scutiri de taxe, impozite si majorari de intarizere

- pentru datorii de pana la 25 miliarde lei se pot acorda amanari de pana la 6 luni si esalonari la plata de pana la 5 ani

Ministerul Finantelor poate acorda reduceri sau scutiri de taxe, impozite si majorari de intarizere in cazul cererilor care depasesc nivelul de competenta al administratiilor sectoriale si al directiei generale din Bucuresti, pentru sume de peste un miliard lei pana la 50 miliarde lei.

Tot Ministerul Finantelor poate acorda reduceri sau scutiri la plata majorarilor de intarizere pentru orice sume mai mici decat 50 miliarde lei in cazul cererilor adresate Directiei generale a Vamilor si Directiei generale a finantelor publice externe.

Amanarile si esalonarile acordate de Ministerul Finantelor pentru plata taxelor, impozitelor si majorarilor de intarizere se realizeaza pentru orice suma mai mica de 500 miliarde lei.

Termenul de gratie de la care pot incepe esalonarile la plata impozitelor, taxelor si a majorarilor de intarizere datorate bugetului de stat este de 6 luni si este cuprins in perioada de esalonare.

Analiza si/sau solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare se realizeaza de catre comisii constituite special pentru fiecare nivel de competenta.



Constituirea comisiilor de analiza

La Ministerul Finantelor comisiile se stabilesc prin ordin al ministrului, iar presedintii acestor comisii sunt secretarii de stat coordonatori ai directiilor generale implicate.

Pentru administratiile sectoriale si pentru directia finantelor publice din Bucuresti comisiile se constituie prin decizii ale directorilor sau directorilor generali ai acestora.

Aceste comisii se vor intruni saptamanal sau de cate ori este cazul.

Conditii de acordare a inlesnirilor la plata

Inlesnirile la plata datoriilor se acorda numai pe baza cererilor motivate ale debitorilor, insotite de documente justificative.



Cererea de acordare a inlesnirilor la plata trebuie sa cuprinda:

- elemente de identificare a debitorului,

- tipul inlesnirilor solicitate,

- suma totala pentru care se solicita inlesniri la plata,

- cauzele care au condus la neachitarea obligatiilor bugetului de stat,

- prezentarea masurilor cuprinse in programul de restructurare,

- mentiuni privind inlesnirile acordate anterior.

Inlesnirile la plata se vor acorda agentilor economici cu urmatoarele conditii:

- debitorul va constitui, in termen de 60 de zile de la data aprobarii inlesnirii, o garantie in functie de gradul de risc,

- debitorul va face dovada, in termen de 20 de zile de data aprobarii inlesnirii, ca nu mai are datorii neachitate la bugetul de stat, altele decat cele care fac obiectul inlesnirii la plata,

- debitorul va plati majorari de intarziere, de la data aprobarii inlesnirii la plata pentru sume esalonate sau amanate, pentru fiecare suma achitata in contul ratelor aprobate.

Pentru fiecare cerere de acordare a inlesnirilor la plata, comisia va emite o decizie care va cuprinde si propunerea de elaborare a unui proiect de hotarare de Guvern, aceasta fiind supusa ulterior spre notificare Consiliului Concurentiei.



Solutionarea cererilor

La solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata comisiile vor lua in considerare:

- existenta unui program de restructurare aprobat de AGA si insusit de ministerul de resort sau de Autoritatea pentru Privatizare sau a unui program de redresare financiara,

- respectarea termenelor privind depunerea declaratiilor si deconturilor de impozite si taxe,

- respectarea termenelor privind depunerea bilanturilor contabile.

Modalitatea concreta de solutionare a cererilor (tipul de inlesnire, perioada de esalonare sau de amanare, marimea garantiei solicitata debitorului) se va realiza pe baza analizei gradului de risc pentru recuperarea creantelor intocmit de contribuabil pe propria raspundere.

Analiza gradului de risc a debitorului se va intocmi pe baza urmatoarelor date:

- suma totala solicitata pentru acordarea de inlesnire la plata,

- vechimea arieratelor,

- vechimea debitorului,

- date privind capitalul social,

- indatorarea financiara,

- date privind declaratiile de impozite si taxe

- date privind obligatiile de plata.

Termenul general de solutionare a cererilor de inlesniri la plata la nivelul organelor fiscale care au constituite comisii de analiza si solutionare este de 15 zile lucratoare de la primirea documentatiei in forma completa.

Nerespectarea inlesnirilor la plata si a graficului de plata va conduce la pierderea valabilitatii acestora si la executarea silita pentru intreaga suma neplatita, iar o noua cerere de acordare de inlesniri la plata nu poate fi depusa timp de 6 luni.

Cererile de acordare a inlesnirilor la plata depuse si nesolutionate inaninte de intrarea in vigoare a normelor metodologice se vor actualiza si solutiona conform acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO