Prima pagina

Finantele cer 100 mil. dolari. Maine!

12.06.2003, 00:00 15



Ministerul Finantelor a reusit ieri sa surprinda piata financiara cu anuntul unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 100 milioane de dolari, pe care se grabeste sa o lanseze chiar maine.



"Nu ne putem exprima decat consternarea, pentru ca nu am primit nimic", a declarat trezorierul unei banci la care prospectul de emisiune a ajuns dupa comunicatul de presa transmis de Ministerul Finantelor. Nu a fost insa singura.



Finantele nu isi fac probleme pentru perioada prea scurta dintre anuntul emisiunii si licitatia propriu-zisa, considerand ca, oricum, ponderea majoritara a ofertelor va veni direct de la banci, asa cum arata structura portofoliului de investitori la emisiunile anterioare.



Ministerul Finantelor vrea sa vanda maine prin licitatie obligatiuni de stat in valuta, cu o valoare totala de 100 de milioane de dolari si scadenta la trei ani.



Valoarea nominala a unui titlu va fi de 10.000 de dolari, plata dobanzii (fixe) urmand sa se faca anual.



"Piata nu este deschisa la termene lungi, asa ca trecem pe valuta pentru ca tinem foarte mult atat la maturitate cat si la pret, iar prelungirea finantarii pe termene scurte in lei ingreuneaza serviciul datoriei. Alternarea de pe un instrument pe altul este o optiune de management", a declarat pentru Ziarul Financiar Enache Jiru, seful Trezoreriei statului.



El recunoaste ca Ministerul Finantelor isi construise strategia pe o prognoza diferita, fiind necesare acum ajustari. Socotelile au fost incurcate si de anuntul BNR privind mentinerea dobanzilor la nivelul actual. La inceputul acestei saptamani, atat Finantele cat si banca centrala au luat bani din piata la o dobanda maxima de 18,25%.



Practic, Ministerul Finantelor s-a lamurit acum ca titlurile pe termene lungi nu merg cu nici un chip fara compromisuri la nivelul preturilor



Opinia jucatorilor este unamina: Finantele vor avea cel mult acelasi succes ca la prima transa din emisiunea de obligatiuni in dolari lansata in aprilie, cand a strans doar un sfert din suma programata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO