Prima pagina

Firmele de software descopera lohn-ul

28.08.2000, 00:00 18



In ultimii ani metoda lohn-ului - prin care firmele straine aduc in Romania materii prime si tehnologie proprie sI folosesc mana de lucru autohtona pentru pentru a obtine produse finite destinate exportului mai ieftine tinde sa se extinda si in domeniul IT, evident intr-o forma specifica.

Astfel, o buna parte din specialistii in software care nu aleg calea emigrarii sunt angajati de firmele straine care activeaza in Romania, majoritatea infiintate de romani stabiliti anterior in Occident si care reusesc sa se adapteze pietei, pentru ca sunt deja familiarizati cu " ciudateniile" mediul de afaceri autohton.

Acest tip de afacere aduce castiguri pentru toate partile implicate, in conditiile in care specialistii romani primesc salarii peste media nationala, iar firmele isi reduc semnificativ cheltuielile de productie, data fiind "mana de lucru" mai ieftina decat in tarile importatoare.

"Firmele americane au nevoie de profesionisti pentru sectorul IT, care se afla intr-o continua dezvoltare, iar Romania are acesti specialisti, cautati de companiile de profil pentru instruirea si motivatia lor puternica", a declarat ambasadorul american la Bucuresti James Rosapepe, care va participa in aceste zile la Cluj la inagurarea firmei romano-americane Recognos sI va vizita alte doua companii americane specializate in tehnologia informatiei sI care isi ofera serviciile in principal clientilor din SUA. Domeniile cele mai cerute de piata externa sunt crearea de aplicatii pe Internet pentru industria de servicii financiare sI realizarea de proiecte de fezabilitate a afacerilor, marketing si design software.

"In prezent, ponderea principala in exportul romanesc de software este detinuta de firmele straine", apreciaza Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

Incercand sa explice de ce companiile IT suta% romanesti patrund greu pe piata internationala, Borcea spune ca "firmele autohtone acuza lipsa unei imagini pozitive in strainatate", adaugand ca posibila aparitie a unor parcuri tehnologice pentru sectorul IT va reduce din decalajul de imagine fata de companiile occidentale.

Piata de IT din anul 1999 pentru Romania a fost evaluata la 227,14 milioane de dolari, in urmatoarea structura: echipamente - 75,3 % (aproximativ 171 mil. dolari), software si servicii - 24,7% (56 mil. dolari), Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica (ANCI) estimand o crestere de aproape 11% pe an pana in 2003.

"Din aceasta suma, peste 30 de milioane de dolari reprezinta exportul de software", a spus Alexandru Borcea. "Insa valoarea exacta a exportului este greu de estimat, pentru ca sunt foarte multe firme sau persoane fizice care opereaza in acest domeniu si nu pot fi identificate, avand in vedere ca transferul programului se realizeaza in general direct pe Internet", a adaugat el.

Conform estimarilor ANCI, in 1999 in sectorul software si de servicii informatice lucrau 15.000 angajatI , iar in acest an numarul acestora ar putea creste pana la 17.000. In acelasi timp numarul societatilor de software si de servicii informatice atinge 1.200, cu o tendinta de scadere de 5-10% prin concentrare. Peste 70% din companii sunt localizate in Bucuresti, iar piata straina este principala tinta a firmelor cu peste 100 de angajati, potrivit estimarilor ANCI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO