Prima pagina

Firmele romanesti dau spaga de 600 de milioane de euro pe an pentru contracte publice

14.10.2004, 00:00 15

Romania a urcat in 2004 cu 20 de locuri in clasamentul mondial al competitivitatii microeconomice fata de 2003, pana pe pozitia 56 din 104 tari analizate, conform Raportul Global al Competitivitatii, dat publicitatii ieri de Forumul Economic Mondial. Avansul s-a datorat cresterii investitiilor straine directe, a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare si a capacitatii de inovare. O frana in calea dezvoltarii ramane insa coruptia, colaboratorii din Romania pentru  acest raport estimand ca doar mita pentru contractele publice este de 600 milioane de euro anual.
De asemenea, Romania a facut progrese si in topul competitivitatii macroeconomice, de la pozitia 75 anul trecut, la pozitia 63 pe anul acesta.
Romania ocupa locul 57 din 104 dupa indicele competitivitatii globale, calculat pentru prima data in acest an, depasind Botswana sau Algeria, dar nu si El Salvador, Brazilia sau Chile.
Evolutia este pozitiva, dar trebuie tratata cu precautie, sustine Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), partener pentru Romania al Forumului Economic Mondial. "Am iesit din grupul tarilor africane, dar mai avem mult pana sa ajungem din urma tarile nou-intrate in Uniunea Europeana si chiar pe cele candidate", a explicat Voinea.
Am ajuns in 2004 "din divizia B in divizia A, dar inca n-am intrat in Liga Campionilor", s-a exprimat plastic directorul de cercetare al GEA.
In domeniul macroeconomic, saltul in materie de competitivitate s-a datorat, potrivit lui Voinea, imbunatatirii pietei financiare, soliditatii sporite a sistemului bancar (capitol la care Romania a surclasat Ungaria si Republica Ceha), accesul mai usor la credite, precum si deficitul bugetar mai strans, indicator la care Romania a depasit majoritatea noilor tari membre.
Printre franele mediului macroeconomic se numara spread-ul ratei dobanzii (diferenta intre dobanda activa si pasiva)- criteriu la care Romania a cazut 20 de pozitii (de pe 74 in 2003 pe 94 in 2004)- costul politicii agricole, rata inflatiei, precum si barierele comerciale ascunse, netarifare. Cel mai rau stam insa, potrivit perceptiei managerilor de companii, la povara fiscala, capitol la care Romania ocupa locul 102, depasind doar Zambia si Georgia.
Pe plan microeconomic, motorul cresterii de competitivitate au fost investitiile straine directe, indicator la care Romania a castigat 10 locuri, clasandu-se in 2004 pe pozitia 30, cheltuielile de cercetare-dezvoltare, cresterea numarului de patente si dezvoltarea capacitatatii de inovare. I
Important este, afirma Liviu Voinea, faptul ca in prezent "natura avantajului competitiv al Romaniei se modifica: de la forta de munca ieftina si resursele naturale, la investitii si inovare". Un alt factor al cresterii competitivitatii la nivel microeconomic este si cresterea competittiei pe piata, mai putin intre importatori si producatori locali si mai mult intre producatorii autohtoni. Aceasta este o dovada a faptului ca "importurile incep sa fie intermediare, si nu de consum", a declarat Liviu Voinea.
Stam prost in ceea ce priveste calitatea furnizorilor locali, protectia actionarilor minoritari, economia informala, si platile informale in contractele publice, care reprezinta, potrivit lui Voinea, 1% din cifra de afaceri cumulata a tuturor firmelor din Romania, care este de 60 miliarde euro. Cu alte cuvinte, doar mita pentru contractele publice se ridica in Romania la 600 milioane de euro.
La capitolul cost economic al coruptiei, Romania s-a clasat pe locul 95 din 104, iar la cel al spalarii de bani, pe locul 90.
"Exista in piata romaneasca un optimism ponderat", a concluzionat Dragos Pislaru, director executiv al GEA. "Oamenii de afaceri din Romania au inceput sa aiba o parere mai buna despre afacerile lor". ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO