Prima pagina

Fiscul pregateste ceva nou

04.07.2001, 00:00 9



Ministerul Finantelor pregateste pentru aceasta vara trei proiecte de modificare a legislatiei fiscale.

Este vorba despre o ordonanta privind impozitul pe venitul global, o ordonanta de reglementare a profesiei de consultant fiscal, precum si o ordonanta prin care impozitul pe venitul agricol se va transforma in impozit pe terenul agricol, a declarat pentru Ziarul Financiar Cornelia Petreanu, sefa directiei de politica si legislatie fiscala din Ministerul Finantelor.

Actele normative vor fi adoptate in virtutea legii de abilitare a Guvernului in vederea emiterii de ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

"Guvernul a fost abilitat sa adopte ordonante pentru modificarea legislatiei fiscale si vom incerca sa mai deblocam din tensiunile create din cauze pe care nu le-am anticipat in totalitate", a declarat Cornelia Petreanu.

Ea spune ca ordonanta privind impozitul pe venitul global, cu aplicabilitate de anul viitor, va reprezenta inca un pas mic de reforma fiscala si va aduce putina relaxare in domeniu.

"Dusmanul cel mai mare raman facilitatile. Noi vrem sa coboram varful piramidei, sa aplatizam sarcina fiscala, insa presiunile pentru acordarea de facilitati ne impiedica sa ducem lucrurile la capat", spune Cornelia Petreanu.

Secretarul de stat Gheorghe Oana a declarat ca textul ordonantei a fost deja discutat in Guvern, urmand ca acesta sa fie adoptat in curand, mai ales ca a fost obtinut si acordul FMI asupra modificarilor aduse ordonantei 73/1999.

Noua ordonanta va tine cont de acordul social semnat de Guvern cu sindicatele, modificand sistemul de actualizare la inflatie a transelor de venit supuse impozitarii.

Daca in prezent procedura este in urma cu un semestru, se va ajunge la o actualizare trimestriala.

"In septembrie vom intrerupe semestrul si vom face actualizarea cu inflatia la trimestru", a declarat Cornelia Petreanu.

De asemenea, ordonanta introduce regula retinerii la sursa a impozitului pe venit in cazul contractelor de mandat, precum si pentru venituri realizate din consignatie.

Finantele mai intentioneaza "rearanjarea" transelor de venit impozabil, si reducerea cotelor de impozitare la 15% - cota minima, respectiv 35% - cota maxima.

De asemenea, incepand cu anul viitor vor intra in vigoare noi reglementari privind producerea si comercializarea alcoolului, in concordanta cu legislatia Uniunii Europene. "Monopolul pe alcool se mentine, insa vom introduce alt gen de supraveghere fiscala", spune Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Potrivit noilor norme, preturile cu amanuntul vor fi libere, iar taxele vor fi stabilite dupa criterii independente de pret, asemanator cazului tigarilor.

Ministerul Finantelor mai lucreaza la un proiect de lege pentru modificarea legii impozitului pe profit, incepand de la 1 ianuarie 2002, si la o noua metodologie a obiectivelor de control fiscal, pentru a se ajunge la o conceptie unitara la nivelul organelor fiscale teritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO