Prima pagina

FMI se uita urat la salariile bugetarilor

30.07.2001, 00:00 14



Fondul Monetar International (FMI) este nemultumit de faptul ca salariile din sectorul bugetar au crescut prea mult de la inceputul anului, au declarat pentru Ziarul Financiar, surse guvernamentale.

Acesta va fi singurul punct mai dificil pe agenda discutiilor intre autoritatile romane si negociatorii FMI, care se vor intalni din nou la Bucuresti incepand din a doua jumatate a lunii august.

Un alt punct de discutii va fi rectificarea bugetara care va produce nemultumiri in randul ministerelor intrucat suma care va fi alocata in plus este extrem de redusa.

"Ministerul Finantelor va avea la dispozitie numai 300 miliarde de lei pentru eventualele suplimentari de fonduri acordate ministerelor la rectificarea bugetara din luna august", spun sursele citate.

Potrivit acestora, rectificarea se va realiza in sensul incadarii intr-un deficit de 3,5% din PIB, asa cum a cerut insistent FMI.

Practic, cea mai mare parte a sumelor stranse la buget ca urmare a imbunatatirii cu 3,3% a colectarii taxelor in primul semestru, va fi folosita pentru acoperirea deficitului.

"Va fi vorba in principal de modificari in structura bugetului, de transferuri de la un minister la altul", au afirmat sursele citate.

O mare problema la impartierea fondurilor o va contitui faptul ca mai multi ordonatori de credite au angajat deja cheltuieli in avans pe semestru al doilea, in principal prin trageri de credite externe garantate. Un exemplu este Ministerul Sanatatii care a cheltuit in avans 3.500 miliarde de lei.

Rectificarea urmeaza sa fie apobata in sedinta de guvern din 15 august.

Executivul cazuse de acord cu FMI asupra rectificarii inca de la ultima vizita a misiunii Fondului, au precizat sursele citate.

Urmatoarea runda de discutii cu FMI se va concentra, de asemenea, si pe proiectul de buget pe 2002.

Acesta este construit pe un deficit de 3%, in conditiile unei cresteri economice de 5,1% si a unei inflatii estimata la 22%.

La constructia proiectului de buget pe 2002 s-a luat in calcul un curs mediul leu/dolar de 36.000. Pentru acest an s-a luat in calculul bugetului un curs mediu anual de 28.500 lei/dolar.

Sursele mentionate sustin ca acordul cu FMI va fi incheiat fara probleme la inceputul toamnei.



Nu s-a aprobat reducerea cotelor marginale de impozit

La presiunile FMI nu s-a aprobat reducerea de la 1 ianuarie 2002 a cotelor marginale de impozitare a veniturilor. Ministerul Finantelor propuse o reducere a cotelor la 35% (maxima) si 15%(minima) de la 40% , respectiv 18% cat este in prezent.

Influenta in buget in sensul scaderii veniturilor daca s-ar fi redus cotele a fost estimata la 8.000 de miliarde de lei, aceasta suma fiind destul de dificil de compensat.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa aplice aceasta relaxare fisacala incepand cu 2003, influentele urmand sa se vada pe bugetul din 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO