Prima pagina

FMI va cere majorarea TVA si a accizelor

FMI va cere majorarea TVA si a accizelor
07.01.2005, 00:00 7



Misiunea Fondului Monetar International asteptata la Bucuresti pe 26 ianuarie, va propune Guvernului majorarea taxei pe valoarea adaugata si accelerarea programului de aliniere a accizelor la nivelurile din UE, ca unica solutie de compensare a pierderilor de venituri determinate de introducerea cotei unice si de prevenire a rabufnirii presiunilor inflationiste.



"Presiunile inflationiste se dovedesc persistente si ar putea rabufni in urma majorarilor salariale si a reducerilor de impozite care vor alimenta o cerere de consum si asa foarte puternica. Guvernul nu are ca alternativa decat majorarea impozitelor indirecte, care vizeaza consumul, pentru a acoperi pierderile de venituri la bugetul de stat", a declarat pentru ZF Graeme Justice, reprezentantul rezident al FMI in Romania.



El spune ca parghia fiscala este foarte importanta pentru mentinerea inflatiei sub control, in conditiile in care banca centrala este fortata sa continue reducerea dobanzilor pentru a descuraja posibilele intrari de capitaluri speculative dupa apropiata liberalizare a contului de capital.



"Deja asistam la o deteriorare periculoasa a deficitului de cont curent, care probabil se va ridica la circa 6% din PIB pe 2004, ca urmare a cresterii puternice a importurilor", afirma reprezentantul FMI, aratand ca mentinerea stabilitatii macroeconomice este cruciala pentru ca intrarile de capital in Romania sa fie stabile, fara riscul unor retrageri bruste.



In acest context, FMI ar vedea necesara o ajustare a deficitului bugetar chiar sub nivelul de 1,5% din PIB prevazut in programul de venituri si cheltuieli construit de fostul guvern. Iar solutiile certe de acoperire a golului de intrari la buget provocat cel putin in prima jumatate a anului de reducerea impozitului pe venit si pe profit, le reprezinta majorarea TVA, cu cel putin un punct procentual, pana la 20%, si devansarea calendarului de majorare a accizelor, de la 1 martie in loc de 1 iulie.



"Atat timp cat presiunile de majorare a preturilor sunt alimentate de cresteri salariale, Romania nu-si poate permite o pierdere mare de venituri la buget", spune Graeme Justice.



Dupa estimarile Fondului, inflatia calculata decembrie 2004 la decembrie 2003 a fost de 9,3-9,4%.



In privinta introducerii cotei unice de impozit pe venit, oficialul Fondului afirma ca aceasta trebuie realizata intr-o maniera cat mai "curata": reducand la minimum deducerile si exceptarile de la plata impozitului, respectiv atragand cat mai multe venituri care sa fie taxate.



Deocamdata, Guvernul a ales ca solutii de atenuare a pierderilor de venituri la buget majorarea impozitului pe venitul microantreprinderilor de la 1,5% la 3%, cresterea impozitului pe venitul din dividende de la 5% la 10% pentru persoanele fizice si renuntarea la proiectata reducere a contributiilor de asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%.



FMI apreciaza insa ca aceste surse nu sunt suficiente, drept pentru care va propune autoritatilor sa recurga la cresteri de TVA si accize, care pot aduce venituri suplimentare certe in conditiile cresterii consumului.



In 2004, bugetul de stat a incasat din TVA 234.008 miliarde de lei (circa 5,8 mld.) euro, cu 27,5% mai mult decat in 2003, iar din accize 78.065 miliarde (1,9 mld. euro), adica in crestere cu 29,2%.



Discutiile Guvernului Tariceanu cu misiunea FMI care urmeaza sa soseasca la Bucuresti ar putea fi usurate de faptul ca noul negociator-sef, belgianul Emanuel van der Mensbrugghe, are experienta in ceea ce priveste cota unica dupa ce a fost reprezentantul Fondului in Ucraina. De asemenea, va participa la negocieri un expert care cunoaste bine cazul Slovaciei, care a introdus din 2004 o cota unica de impozit atat pe venit cat si pe profit.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO