Prima pagina

Fondul Societe Generale a iesit din afacerea Dorna

Fondul Societe Generale a iesit din afacerea Dorna
07.10.2003, 00:00 42

Fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF) a vandut pachetul de circa 20% din actiunile grupului de lactate LaDorna catre fondatorul companiei - omul de afaceri Jean Valvis, finalizand astfel una din cele mai spectaculoase afaceri de finantare de pe piata romaneasca.


SGRF a intrat in afacerea Dorna in 1998, contribuind cu 4 - 5 milioane de dolari la dezvoltarea afacerii cu ape minerale si lactate, ai carei fondatori au fost Jean Valvis - un om de afaceri greco - elvetian, si partenerul sau, Hans Bertschmann.


La sfarsitul anului trecut, SGRF (care detinea 20% din actiunile grupului), alaturi de Valvis si Bertschmann, au vandut divizia de ape minerale a grupului - Dorna Apemin catre gigantul american Coca - Cola, pentru 39 de milioane de dolari.


Dupa vanzarea companiei de ape minerale, SGRF a ramas actionar, tot in proportie de 20%, in companiile Dorna Lactate si Dorna Branzeturi, principalele companii ale diviziei de lactate LaDorna.


"Am cumparat, cu acordul domnului Bertschmann, actiunile detinute de Societe Generale Romania Fund in cele doua companii. Fondul a fost cinci ani alaturi de noi iar prezenta sa in Dorna a fost o afacere din care toti am avut de castigat", a declarat pentru Ziarul Financiar Jean Valvis.


Omul de afaceri nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei, estimata la mai multe milioane de dolari.


Afacerea Dorna a devenit astfel, dupa tranzactia Valvis - SGRF, una din cele mai rentabile investitii ale unui fond de private equity pe piata romaneasca, estimandu-se ca SGRF a reusit sa isi tripleze banii in cinci ani.


Reprezentantii SGRf nu au dorit sa comenteze pe marginea tranzactiei.


Piata lactatelor din Romania este foarte fragmentata, in ciuda prezentei unor investitori strategici internationali (Danone, Hochland, Friesland), care au construit fabrici noi sau au achizitionat mai multi competitori locali in ultimii ani. LaDorna este, alaturi de Covalact sau Prodlacta, unul din principalii competitori de pe piata care nu se afla in proprietatea grupurilor internationale. Acest fapt a generat in ultimul an zvonuri ca, dupa ce au vandut Dorna Apemin, actionarii grupului vor cauta sa vanda si divizia de lactate.


"Nu intentionez sa vand afacerea cu lacate ci, din contra, sa o dezvolt. Faptul ca am cumparat actiunile fondului este o dovada in acest sens. Cred ca agricultura si industria alimentara din Romania au un potential foarte mare, de care LaDorna poate profita", a spus Jean Valvis.


Grupul La Dorna este format, in afara de Dorna Lactate si Dorna Branzeturi, de companiile Dorna SA, LaDorna Cheese, LaDorna Agri si Narcisa Production.


Jean Valvis a anuntat la inceputul acestui an ca Dorna Lactate si Dorna Branzeturi vor investi in 2003 6 - 8 milioane de dolari pentru diversificarea productiei, dezvoltarea fermelor aflate in proprietatea agricultorilor si modernizarea sectorului de colectare a laptelui. De asemenea, La Dorna Cheese si LaDorna Agri au investit anul acesta circa 4 milioane de dolari pentru constructia a doua fabrici de branzeturi. Jumatate din investitie a fost finantata din fonduri nerabursabile SAPARD.


SGRF a fost unul din cele mai importante fonduri de investitii ridicate in perioada 1996 - 1997 special pentru piata romaneasca, avand o capitalizare initiala de aproximativ 42 milioane de dolari.


Fondul a fost actionar al mai multor companii romanesti importante dar a inceput anul trecut procesul de exit datorita apropierii sfarsitului duratei de viata.


SGRF a vandut in 2002 actiunile detinute la Arctic Gaesti (25,48% din capitalul social), Dorna Apemin (19%) si Electroaparataj Bucuresti (15,01%).


Anul acesta a urmat LaDorna si cele mai importante participatii din portofoliul fondului au ramas astfel Orange (1%), Luxten (14%), Policolor (7,72%) si Megapress (35%).


Activitatea grupului Dorna in domeniul lactatelor a inceput in 1998, cand grupul a construit, in urma unei investitii de 8,5 milioane dolari, o fabrica de lapte in judetul Suceava. In anul urmator a fost infiintata societatea Dorna Branzeturi, avand ca obiect de activitate productia mai multor tipuri de branzeturi iar in anul 2000 grupul a preluat controlul producatorului de cascavaluri ICIL Dorna SA Vatra Dornei.


Grupului i s-au adaugat anul acesta doua fabrici noi, in urma unei investitii de 4 milioane de euro.


LaDorna a ajuns, in urma investitiilor, la o cifra de afaceri anuala de 17,35 milioane euro, ritmul de crestere estimat pentru 2003 fiind de 65%.


Compania s-a orientat puternic in ultimii ani catre segmentul lactatelor bio, cu un potential foarte mare de crestere, in special la export.


LaDorna este astfel unul din cei mai importanti competitori de pe piata lactatelor din Romania, care a atras in ultimii ani investitii substantiale din partea unor grupuri internationale precum Friesland sau Hochland.


In acest moment, Friesland este actionar majoritar al fabricilor de prelucrare a laptelui Somesana, Belcar-Deta si SCIL Mures, detinand, de asemenea, aproximativ 40% din actiunile Napolact Cluj - Napoca.


Grupul olandez a fost autorul ultimei preluari de pe piata lactatelor din Romania. Friesland a cumparat anul trecut de pe piata secundara Rasdaq aproximativ 40% din actiunile Napolact Cluj si ar putea ajunge actionar majoritar anul acesta, dupa ce compania isi va diminua capitalul social prin rascumpararea de actiuni de la actionarii minoritari.


Friesland prelucreaza aproximativ 76 milioane de litri de lapte pe an, lucru care situeaza compania pe unul din primele locuri in tara, la aceasta categorie.


Potrivit unor estimari, compania detine o cota de piata de 16% pentru laptele proaspat, 8,6% pentru branzeturi, 13,2% la unt si 15,3% pentru lapte praf.


Grupul Hochland este prezent in Romania inca din 1993, produsele sale fiind initial importate si distribuite de firma Whiteland, actualul sau distribuitor. In 1998, compania a achizitionat o fabrica la Sighisoara, unde se produc branzeturi topite. Un an mai tarziu a fost achizitionata o alta fabrica, la Sovata. Aici, compania produce Cedar ca materie prima pentru fabrica de la Sighisoara, dar si o gama larga de cascavaluri. Compania a investit pana acum in Romania aproximativ 12 milioane de euro.


Hochland este principalul competitor al LaDorna pe segmentul branzei topite.


In urma achizitiilor grupurilor internationale, piata lactatelor s-a concentrat in ultimii ani insa este in continuare foarte fragmentata, cu destui jucatori zonali puternici. In aceste conditii, analistii pietei asteapta continuarea achizitiilor din partea grupurilor internationale in urmatorii ani.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO