Prima pagina

Fostul numar doi in FPS, retinut de politie in dosarul CI-CO

11.05.2001, 00:00 174



Alin Giurgiu, fost director general al Fondului Proprietatii de Stat si alti trei fosti directori din cadrul acestei institutii au fost retinuti ieri, pe baza de ordonanta, pentru a fi audiati la Parchetul General in legatura cu vanzarea pachetului majoritar de actini la fostul producatorului de bauturi racoritoare CI-CO din Bucuresti.

Dan Gozia, directorul Departamentului pentru privatizare, Cornel Mandrescu, directorul Departamentului de buget finante, si Mihai Dimonie, directorul Departamentului pentru restructurare, sunt celelalte trei persoane retinute in acest caz de catre politisti. Dimonie, plecat din FPS din 1999, a fost pus ulterior in libertate din motive de sanatate.

Dan Gozia si Cornel Mandrescu au pastrat functia de director si dupa transformarea FPS in Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului

Cei patru sunt acuzati de abuz in serviciu pentru ca ar fi favorizat vanzarea societatii bucurestene Ci-CO la un pret subevaluat. Potrivit anchetatorilor, in momentul vanzarii pachetului de 70% de actiuni ale CI-CO catre SIF Muntenia, ei ar fi prejudiciat societatea cu 31 de miliarde de lei.

Politia a propus arestarea preventiva, dar aceasta decizie urma sa o ia procurorii, in functie de datele anchetei, potrivit Inspectoratului General al Politiei.

Pachetul majoritar de actiuni ale societatii bucurestene CI-CO a fost cumparat ulterior de la SIF Muntenia de catre omul de afaceri Sorin Beraru, impreuna cu alte doua firme.

Fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, afirma ca actiunea politiei este un abuz.

"atiu ca exista o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti care confirma legalitatea transferului de actiuni ale CI-CO de la FPS la SIF Muntenia", a comentat ieri pentru Ziarul Financiar Radu Sorbu, care afirma ca nu se simte amenintat.

"Eu nu am facut privatizare, in Consiliul de Administratie se elaborau politici. Daca nu faceam aceasta descentralizare si daca semnam eu, probabil ca as fi fost eu in locul lui Giurgiu", a mai spus Sarbu.

El a explicat ca "semnatura unui director general vine dupa semnatura subalternilor" si ca fostul director general al FPS "nu a verificat" documentele din cazul CI-CO, dar consilierii sai i-au confirmat ulterior ca transferul a fost legal.

Sarbu a precizat ca in pachetul de societati care au fost concesionate catre SIF-uri, majoritatea societatilor erau falimentare, dar au fost incluse si "cateva atractive", printre care si CI-CO.

Giurgiu, numarul doi in FPS intre ianuarie 1999 si noiembrie 2000, a fost numit in functie la propunerea lui Radu Sarbu. "Este din afara si poate veni cu ceva nou, in primul rand cu o alta mentalitate", declara acum doi ani Radu Sarbu.

Giurgiu, la acea data conferentiar la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, fusese in ultimii patru ani expert al firmei germane Droege & Comp. pe probleme de restructurare si privatizare a unor societati din Rusia.

Alin Giurgiu este membru al PN?CD din 1991. PN?CD nu a considerat insa necesar sa-si spuna punctul de vedere in ceea ce priveste retinerea acestuia, motivand ca aceasta este o problema a FPS si nu a partidului.

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca in acest caz, "este necesar sa se clarifice daca legea a fost sau nu respectata" si daca au fost inregistrate pagube aduse statului.





Afacerea CI-CO: milioane de dolari si 100 de procese pe rol



Afacerea CI-CO SA Bucuresti a implicat sume mari de bani, cateva milioane de dolari, si a avut mai multi protagonisti: FPS, SIF Muntenia, actionarii minoritari ai CI-CO, un controversat om de afaceri, Sorin Beraru, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), alte cateva firme si Banca Populara Cooperativa de Credit Furnica.

In esenta, FPS a fost acuzat ca a vandut, in 1999, catre SIF Muntenia 70% din actiunile CI-CO pentru cinci miliarde de lei (sub 500.000 de dolari). Aceasta in conditiile in care societatea bucuresteana avea in conturi la acea data aproape cinci milioane de dolari si un patrimoniu imobiliar evaluat la 20 de milioane de dolari.

Din partea FPS, actele de cesiune (de vanzare) au fost semnate de Alin Giurgiu, directorul executiv al Fondului. Partea FPS a fost vanduta la valoarea nominala a actiunilor. La acea vreme, FPS a motivat vanzarea ca facand parte din programul de compensare de actiuni cu SIF Muntenia.

Imediat dupa ce intra in posesia actiunilor, SIF Muntenia revinde pe Rasdaq pachetul de 70% din actiunile CI-CO, plus 6,46% cat mai detinea, pentru 59,445 miliarde lei. Actiunile sunt cumparate de trei personaje: omul de afaceri Sorin Beraru - 20,38%, Pharma Tech Ltd. - 28,07% si Grupul Industrial Titan - 28,07%, societati care aveau legatura cu acelasi Sorin Beraru.

Afacerea nu se incheie aici pentru ca tranzactia este ulterior anulata de catre CNVM, astfel ca SIF Muntenia redevine proprietara a 76,46% din actiunile CI-CO. Intre timp, o parte a banilor CI-CO au disparut din conturile Bancii Populare Furnica.



Istoria CI-CO si a afacerilor din jurul ei

Istoria postdecembrista a societatii bucurestene incepe in 1992 cand CI-CO se asociaza cu firma multinationala Coca-Cola si formeaza o noua societate. CI-CO avea o fabrica in cartierul bucurestean Militari, una la Brasov si inca una mai mica.

CI-CO detinea in aceasta noua afacere 49%. Ulterior, in urma majorarilor succesive de capital facute de catre Coca-Cola, ponderea CI-CO a scazut la 14%. La sfarsitul lui 1998, cele doua firme s-au hotarat sa se desparta.

CI-CO a iesit din afacere cu noua milioane de dolari din care 8,5 milioane cash si restul echivalentul unor terenuri.

Tot acest castig urma sa fie trecut in contul de profit si pierderi al CI-CO, la capitolul venituri exceptionale. Dar, pentru ca societatea bucuresteana avea o activitate slaba, acesti bani au reprezentat principala sursa de profit.

In 1999, actionarii - FPS, 70%, SIF Muntenia - 6,46% si actionari minoritari - trebuia sa primeasca dividende din profit. In patrimoniul CI-CO se afla si Hala Obor din Bucuresti, care are 25.000 de mp.



Incepe scandalul

Pana aici, totul bine. AGA a fost convocata pentru luna aprilie, iar data de inregistrare a actionarilor pe piata Rasdaq pentru a primi dividende a fost la sfarsitul lui martie 1999. FPS nu mai asteapta aceasta data pentru a-si primi dividendele si, cu o zi inainte de inregistrare, isi cesioneaza actiunile (vinde) catre SIF Muntenia pentru cinci miliarde de lei.

In conturile CI-CO se aflau aproape cinci milioane de dolari plus patrimoniul imobiliar evaluat la 20 de milioane de dolari. Actele pentru aceasta tranzactie au fost facute intr-o singura zi, plus toate integistrarile la Registrul Roman al Actionarilor. Conform unor surse din SIF Muntenia, actele au fost semnate de Cornel Nica, vicepresedintele societatii de administrare a SIF.

Aceasta afacere a fost contestata de actionarii minoritari care au depus o oferta pentru a cumpara si ei pachetul FPS. Ei spun ca s-au incalcat 16 legi referitoare la piata de capital si privatizare.

De asemenea, actionarii minoritari sustin ca nu s-a facut reevaluarea activelor CI-CO pentru ca in acest caz, capitalul social ar fi crescut de la sapte miliarde de lei la peste 100 de miliarde de lei.

Nici SIF Muntenia nu a vrut sa ia dividendele, vanzandu-si imediat actiunile catre Sorin Beraru, Pharma Tech Ltd. si Grupul Industrial Titan.

Afacerea nu se opreste aici pentru ca, in cele din urma, CNVM considera ilegala tranzactia de vanzare pe care a facut-o SIF catre Beraru si catre cele doua firme. Actiunile s-au intors la SIF Muntenia, dar o parte din banii din contul CI-CO de la Banca Populara Furnica (aproximativ 3,5 milioane de dolari) nu mai exista, spun surse de pe piata financiara.



100 de procese pe rol

Actionarii minoritari sustin ca pe rol se afla 100 de procese legate de toate tranzactiile incheiate in afacerea CI-CO. Toti cei implicati, mai mult sau mai putin, si-au intentat procese. La Curtea Suprema de Justitie urmeaza sa se judece, pe 26 mai, anularea contractului de cesiune a actiunilor FPS catre SIF Muntenia.

Tranzactia CI-CO, in special vanzarea la un pret scazut a actiunilor de catre FPS, a fost subiectul unui scandal mass-media incepand din 1999, scandal care continua si astazi. S-au facut si interpelari parlamentare, iar afacerile protagonistilor au fost disecate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO