Prima pagina

Gaz de France aduce peste 300 mil. euro pentru preluarea Distrigaz Sud

18.10.2004, 00:00 18

Compania franceza Gaz de France va semna maine contractul de privatizare al celei mai mari distributii de gaze din Romania, Distrigaz Sud, in prezenta premierului francez Jean Pierre Rafarin si a omologului sau roman, Adrian Nastase.
Francezii vor plati 120 - 130 milioane euro (150 - 160 mil. $) pentru achizitia directa a 30% din actiunile Distrigaz Sud, valoarea totala a tranzactiei ajungand dupa faza aportului de capital la aproximativ 300 - 315 mil. euro (370 - 380 mil. $) pentru 51% din actiunile distributiei de gaze, conform unor surse apropiate procesului de privatizare.
Gigantul francez de stat din domeniul gazelor naturale a castigat cursa pentru Distrigaz Sud, in fata Enel (Italia), Ruhrgas (Germania), si mai ales a Gazprom (Rusia). Gazprom a inclus in oferta sa financiara si un contract de livrare gaze pe termen lung Romaniei, care a pus initial in incurcatura autoritatile romane.
Din punct de vedere financiar, Gaz de France a transat insa sec lupta pentru Distrigaz Sud, printr-o oferta financiara mai buna, asa cum compania germana Ruhrgas a facut-o la Distrigaz Nord.
Guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata recent, incheierea contractelor de privatizare a societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Contractul de privatizare la Distrigaz Nord va fi semnat cu Ruhrgas pe 21 octombrie.
In hotararea de guvern se prevede ca intre data semnarii contractelor de privatizare si cea a creditarii contului vanzatorului, la sumele reprezentand pretul actiunilor care se vand nu vor fi calculate dobanzi in vederea consolidarii acestor sume in conditiile inflatiei si devalorizarii.
Statul a avut consultanti la privatizarea distributiei de gaze pe banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano - American de Investitii, respectiv casa de avocatura Linklaters. De cealalta parte, Gaz de France a avut in echipa sa consultant pe BNP Paribas, DZ Consulting, KPMG (auditor), respectiv casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Distrigaz Sud asigura alimentarea cu gaze a capitalei si a 20 de judete din sudul Romaniei, avand in exploatare o retea cu o lungime de circa 13.400 km. Compania, cu peste 10.000 de angajati, a realizat in 2003 un profit net de 4,4 mil. $ la o cifra de afaceri de 590 mil. $.
Oficialii Gaz de France afirmau in vara acestui an ca ar putea finanta achizitia din Romania fie din cash flow-ul propriu, fie din credite contractate in moneda locala.
Francezii aveau un cash flow de circa 3,18 mld. euro la o cifra de afaceri de 16,6 mld. euro. GdF are 25% din actiunile producatorului de tubulatura din polietilena Politub SRL Bistrita, cu afaceri de 2,8 mil. euro in 2003.
Distrigaz Sud urmeaza sa contracteze in perioada urmatoare un credit de 50 mil. $ cu garantia statului pentru asigurarea alimentarii cu gaze pe timpul iernii. Compania a cerut oferte din partea bancilor pentru credit pe 5 si pe 7 ani, demarand primele discutii cu ABN Amro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO