Prima pagina

Gazele din import au mancat din profitul Petrom

03.12.2003, 00:00 22



SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, estimeaza ca va obtine in acest an rezultate financiare mai slabe fata de exercitiul financiar precedent, datorita in special cheltuielilor cu importul si depozitarea gazelor, potrivit lui Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei.



Bugetul rectificat de venituri si cheltuieli pentru 2003, ce va fi luat in discutie in aceasta luna de catre Consiliul de administratie al SNP, prevede un profit brut de 3.016 mld. lei (81 mil. euro, calculat la un curs mediu de 37.000 lei/euro), mai mic in valoare nominala cu 11% fata de cel realizat anul trecut, cand a fost de 3.345 mld. lei (peste 100 mil. euro). De asemenea, cifra de afaceri pentru acest an va fi in jur de 72.476 mld. lei (1, 9 mld. euro) fata de 72.772 mld. lei (2,2 mld. euro) anul trecut.



Initial, noua conducere a companiei si-a propus un profit brut comparabil ca valoare cu cel de anul trecut, insa factori de conjunctura au dat peste cap planurile companiei, sustine Constantinescu. Care au fost acesti factori?



"O serie de cauze externe companiei precum cresterea pretului la gazele din import sau unele cheltuieli privind depozitarea gazelor. Exporturile de produse petroliere au mers bine in acest an, nu este vorba de cauze ce tin de activitatea companiei, ci de o conjunctura nefavorabila la gaze", a spus pentru Ziarul Financiar Gheorghe Constantinescu, seful Petrom. Pretul gazelor importate din Rusia a crescut catre jumatatea acestui an la cotatii in jur de 140 $/ 1.000 metri cubi, mai mari in medie cu circa 30 - 35% fata de inceputul anului.



Pe de alta parte, compania isi propune si pentru 2004 "un buget conservator", dupa cum comenteaza surse de pe piata de capital. Astfel, bugetul pe 2004 merge pe aceleasi linii ca si cel din acest an, fiind propuse ca tinta un profit brut de 3.298 mld. lei (78,1 mil. euro) si o cifra de afaceri de 80.404 mld. lei (1,914 mld. euro). Restructurarea companiei evolueaza lent, dovada ca numarul de angajati va fi redus de la 60.000 de angajati la finele lui 2002 la 58.437 angajati in 2003, respectiv 57.754 angajati in 2004, anul stabilit in acest moment pentru trecerea companiei in propritate privata.



Pe agenda Adunarii Generale a Actionarilor, ce va avea loc in doua saptamani, mai figureaza majorarea capitalului social cu 475 mld. lei (circa 11,8 mil. euro), in urma includerii unor terenuri pentru care s-a obtinut certificat de atestare a dreptului de proprietate. Daca va fi votata de catre actionari majorarea de capital la SNP, valoarea acestuia va creste la 38.200 mld. lei (950 mil. euro).



Compania intentioneaza sa scoata la vanzare anul viitor cinci nave, din care doua petroliere, care apartin sucursalei Petromar Constanta.



De asemenea, va fi supusa aprobarii AGA a Petrom intrarea ca actionar in cadrul subsidiarei locale a Petrom dn Republica Moldova, ICS Petrom Moldova, a bancii Victoriabank Chisinau SA in urma participarii acesteia la majorarea cu 35% a capitalului social al companiei moldovene. Banca are printre actionari fondul de investitii Danube Fund, format de grupul financiar elen Alpha impreuna cu BERD, precum si Alpha Bank Romania.



Petrom este in curs de privatizare, pana acum fiind primite opt oferte neangajante de la companii petroliere regionale (MOL, OMV, PKN, Hellenic) precum si de la Gazprom (Rusia), Eni (Italia), Glencore (Elvetia) sau Occidental (SUA). Statul detine 93% din actiuni, restul actiunilor fiind listat pe bursa. Petrom are o capitalizare de 1,38 mld. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO