Prima pagina

GED Capital cumpara reteaua de mobile Dasimpex

GED Capital cumpara reteaua de mobile Dasimpex

Sorin Stoica, 37 de ani, a fost unul dintre primii antreprenori in business-ul de telefoane mobile

20.07.2006, 20:11 59

Fondul spaniol de investitii GED Capital urmeaza sa preia in perioada urmatoare pachetul majoritar al grupului de firme Dasimpex, care opereaza una dintre cele mai mari retele de magazine de echipamente GSM.
Principalul vanzator in aceasta tranzactie este omul de afaceri Sorin Stoica. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 10 milioane de euro si vizeaza un pachet de cinci companii, dintre care cel mai important activ este Dasimpex GSM SRL.
Dasimpex este unul dintre primele patru retele de distributie de echipamente GSM pe o piata ale carei vanzari trece de 300 de milioane de euro si are o rata rapida de crestere. Dasimpex si-a dublat businessul anul trecut la 20 mil. euro, la fel ca si alti operatori de profil.
Sorin Stoica, un antreprenor de 37 de ani care a pariat pe afacerile din domeniul telefoniei mobile, ar putea incasa din aceasta tranzactie circa 4 - 4,5 mil. euro de la GED Capital, care ulterior ar urma sa faca o infuzie de capital pentru a finanta dezvoltarea retelei de magazine, spun surse de pe piata.
Fondul de investitii GED Eastern Fund II, administrat de GED Capital, va prelua pachetul majoritar de actiuni, in jurul a 60% - 65%, Sorin Stoica urmand sa ramana in afacere cu un pachet minoritar, in jurul a 20 - 25% din actiuni. Pe langa GED Capital, in afacerea Dasimpex va intra si Adrian Catalin Breaban, consultant pentru Dasimpex, care va avea un pachet de 10%, spun surse de pe piata.
Managementul companiei va fi pastrat de Sorin Stoica, potrivit ultimelor informatii disponibile.
GED Capital nu este primul fond de investitii care investeste pe piata retelelor de echipamente GSM. Investitorul financiar elen Global Finance a investit, de asemenea, in dezvoltarea retelei Germanos, care anul trecut a ajuns la vanzari de aproape 100 de milioane de euro.
Preluarea societatii Dasimpex GSM SRL si a celorlalte care fac obiectul tranzactiei se face printr-un vehicul de investitii - Kahn International Advisers.
Contactat de ZF, Sorin Stoica nu a dorit sa comenteze nicio informatie legata de tranzactie si nu a dorit, de asemenea, sa confirme sau sa infirme numele fondului de investitii cu care se afla in discutii.
Compania Dasimpex, partener Orange, detine o retea de 40 de magazine si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro.
Pe aceasta piata, Euro GSM are 111 magazine, Germanos 104, iar Avenir Telecom circa 100 - din care 64 de locatii sub brandul Internity, iar restul sub numele Global Net.
Dasimpex a fost in ultimii ani cel mai important partener al operatorului de telefonie Orange, parteneriatul demarand inca din vremea cand operatorul se numea Dialog, conform reprezentantilor Dasimpex.
Sorin Stoica controleaza si alti doi retaileri telecom, Lexor si Dasino, care sunt parteneri Vodafone, respectiv Zapp. Toate cele trei companii au avut cumulat, anul trecut, o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro.
Reprezentantii Dasimpex nu au dorit sa precizeze daca Lexor si Dasino vor fi implicate in tranzactia cu fondul de investitii.
Oficialii companiei nu au dorit sa ofere detalii privind obiectivele urmarite in acest an, dar au precizat ca obiectivul de a ajunge la un numar de 200 de magazine ramane in continuare valabil. Nici reprezentantii GED Capital nu au dorit sa faca deocamdata nici un comentariu pe aceasta tema.
La finele anului trecut, Stoica anunta ca este in discutii foarte avansate pentru a atrage o infuzie de capital de cateva milioane de euro din partea unui fond strain de investitii, fara sa dezvaluie insa numele fondului de investitii.
Tot atunci, Stoica spunea ca banii atrasi de la fondul de investitii vor fi folositi in principal pentru extinderea retelei de magazine, nefiind exclusa nici varianta completarii strategiei de finantare cu un credit de cateva milioane de euro.
Asistenta juridica a Dasimpex in aceasta afacere a fost asigurata de catre casa de avocatura Vilau& Mitel, expertiza financiara de catre Raiffeisen Advisory si firma de audit BDO Conti Audit.
Grupul Dasimpex a fost fondat in 1998.
GED Capital Development este unul dintre cei mai activi administratori de fonduri de investitii de pe piata romaneasca.
GED Capital si-a facut anul trecut alaturi de Global Finance exit-ul din producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti, achizitionat de Zentiva - Cehia.
Apoi, GED Capital si-a anuntat intrarea in afacerea Dragon Star de pe piata serviciilor de paza si protectie.
Recent, managerii GED Capital si-au anuntat intentia de a scoate la vanzare participatiile pe care le mai detine la distribuitorul privat de gaze Vital Gaz, compania Advantage Software, Regisco si Continental.

Retailul GSM sare de 300 mil. euro

Companie Nr. magazine Cifra afaceri 2005
Euro-GSM   111   98,1
Germanos   104   97,9
Avenir Telecom*   100   80,0
Dasimpex**   40   14,0

Sursa: companiile
* 64 de magazine au brandul Internity, iar 36 au brandul Global Net
** nu include numarul de magazine si veniturile generate de Lexor si Dasino, doua companii controlate, de asemenea, de Sorin Stoica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO