Prima pagina

Germanii au banii pregatiti, proiectele lipsesc

16.05.2001, 00:00 17



Mediile de afaceri romanesti nu sunt capabile sa genereze proiecte de investitii care sa promita un succes financiar atractiv pentru institutiile internationale de creditare.

Existenta acestei probleme, invocate cel mai des de fondurile de capital de risc prezente pe piata romaneasca, a fost confirmata ieri la seminarul de prezentare a oportunitatilor de finantare a investitiilor prin Societatea Germana de Investitii si Dezvoltare - DEG.

"Disponibilitatea noastra de investire se loveste de lipsa de proiecte viabile", a declarat pentru Ziarul Financiar Volker Neuschutz, vicepresedinte pentru Europa, Orientul Apropiat si Asia Centrala la DEG. "Pentru anul acesta nici nu am stabilit un plafon de finantare. Surse exista, asteptam proiecte", spune Neuschutz.

El afirma ca, de cele mai multe ori, proiectele romanesti sunt respinse din cauza conceptiei manageriale gresite, a evaluarilor neprofesioniste ale pietei si sanselor de supravietuire ale unui anumit produs. De asemenea, estimarea cash-flow-ului potential generat de o investitie este adesea nerealista in opinia expertilor germani.

"Un proiect care sa aiba sanse trebuie sa fie foarte precis in evaluari si bine elaborat pentru a evidentia un risc de investitie cat mai scazut", afirma Volker Neuschutz.

In prezent, DEG are participatii la numai trei societati romanesti - compania de leasing industrial Demir Romlease, societatea Arctic si compania de mase plastice Petking Campulung. "Nu suntem multumiti cu atat", a declarat vicepresedintele DEG.





Finantari de proiecte la dobanda de 8-10%



Societatea Germana de Dezvoltare si Investitii - DEG este o institutie financiara infiintata in 1962, al carei asociat unic este statul german. Capitalul social se ridica in prezent la 614 milioane de euro. Participatiile sale nete in 458 de companii din 90 de tari depasesc doua miliarde de euro.

DEG finanteaza exclusiv investitii private, in orice sector industrial, fie ca este vorba de o investitie pe loc gol (greenfield) sau de extinderea unei afaceri existente. "Finantam pana la 35% din valoarea totala a unei investitii", spune Volker Neuschutz, vicepresedinte DEG.

Societatea acorda imprumuturi pe termen lung, cu scadenta de 4-10 ani, garantate doar cu activele companiei-proiect.

ntreprinzatorii beneficiaza de o perioada de gratie care depinde de nivelul estimat al cash-flow-ului generat de investitie. De obicei, la un credit pe zece ani, perioada de gratie este de patru ani.

Dobanda se stabileste in functie de doua elemente principale: riscul de tara si riscul de proiect. "Pentru Romania, un proiect de investitie poate obtine in acest moment o marja de dobanda de circa 4,5% peste LIBOR (n.r. dobanda de referinta pe piata interbancara londoneza)", a declarat Neuschutz. Aceasta inseamna practic o dobanda de 8-10%. El spune insa ca un proiect foarte bun poate primi finantare la o marja de dobanda de 3-3,5%.

DEG poate, de asemenea, sa participe la capitalul social al unei firme, intr-o pozitie minoritara, de 20-35%. O conditie este obtinerea unui loc in Consiliul de Administratie al societatii respective. Iesirea din afacere se face dupa 5-10 ani, pe baza unei strategii stabilite de la inceput.

DEG discuta in prezent cu banci romanesti deschiderea de linii de finantare si lansarea unor programe pentru IMM. "DEG doreste sa participe si la privatizarea sectorului bancar romanesc", a mai spus Volker Neuscutz.

Societatea este hotarata sa acorde o atentie mai mare pietei romanesti, apreciind pespectivele solide de crestere economica. Romania a absorbit pana acum de la DEG investitii de numai 11 milioane de euro, fata de 14,1 milioane -Bulgaria sau 38,5 de milioane - Croatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO