Prima pagina

Ghidul pensiilor private: Cat se contribuie la pensiile private?

26.09.2007, 19:24 11

La pensiile private obligatorii (pilonul II), contributia este legata de salariul brut realizat de fiecare angajat.

Salariatul plateste in prezent o contributie la pensie (CAS) de 9,5% din salariul brut. In primul an (2008), 2% din contributia de 9,5% din salariul brut vor fi virati dispre bugetul public de pensii catre administrare privata, intr-un fond de pensii private ales de fiecare salariat. Apoi, procentul creste in timp, cu 0,5% pe an, pana va atinge 6% in 2016.

Astfel, pentru a avea o pensie privata, nu trebuie sa platiti nimic in plus fata de obligatiile pe care le aveti deja la bugetul public de pensii.

Doar o parte din contributiile platite deja vor fi virate in administrare privata. De asemenea, nu veti avea nici grija de a merge in fiecare luna la compania de pensii pentru a va plati contributia. Aceasta va fi facuta prin ordin de plata de catre angajator, catre bugetul public de pensii, la fel ca si pana acum. Apoi, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) va redirectiona o parte din acesti bani catre fondul privat de pensii pe care l-ati ales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO