Prima pagina

Greva postasilor provoaca haos in corespondenta

19.04.2005, 20:04 26

Milioane de plicuri de corespondenta, facturi, acte pentru declararea impozitului pe venit si publicatii nu au mai ajuns ieri la destinatari, iar banii pentru pensii, alocatii pentru copii, ajutoare pentru somaj au ramas blocati in oficiile postale din toata tara. Si asta pentru ca, pentru prima oara in ultimii 15 ani, postasii au hotarat sa opreasca lucrul, dupa ce au cerut de nenumarate ori cresterea salariilor.

Protestul inceput ieri nu a fost precedat, asa cum se intampla de obicei, de o greva de avertisment, astfel ca sute pe persoane care doreau sa ridice pensii sau mandate ori sa trimita scrisori s-au lovit de usile inchise ale birourilor postale.

Postasii au intrat in greva generala, in noaptea de duminica spre luni, dupa ce ultima runda de negocieri cu administratia Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) s-a finalizat fara ca sindicalistii sa primeasca majorarea salariala de 16% pe care au cerut-o.

Liderii sindicali sustin ca peste 9.000 de angajati din posta au un salariu mai mic de 3,3 mil. lei si mai mult de 23.000 de salariati au mai putin de 5 mil. lei brut pe luna. Potrivit sindicatelor, majorarea de 4% oferita de autoritati ar aduce in plus la salarii sume cuprinse intre 100.000 si 150.000 de lei pentru fiecare angajat.

Problema este ca administratia nu poate acorda o majorare salariala de 16% din cauza restrictiilor stabilite printr-o hotarare de guvern care include Posta Romana pe lista societatilor monitorizate de Guvern la cererea FMI. Astfel, fondul sau de salarii pe 2005 poate fi cu doar 4% mai mare decat in anul precedent.

Posta Romana a avut o cifra de afaceri descrescatoare in ultimii patru ani, iar profitul s-a diminuat masiv. Conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in 2003 profitul a scazut pana la 100.000 de euro, fata de aproape 11 mil. euro in 2002 si peste 30 milioane de euro in 2000.Toate acestea pentru ca pozitia Postei pe piata de curierat a fost mult erodata in ultimii ani, in lipsa unei reactii rapide de adaptare la cerintele pietei si informatizare.

Singura reactie a conducerii Postei la refuzul sindicalistilor de a accepta majorarea salariala cu 4% si la declansarea protestului este sa ceara in instanta suspendarea grevei generale a postasilor.

Ceea ce a si facut. CNPR a anuntat ca a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare pentru 30 de zile a grevei generale.

CNPR precizeaza ca "unele dintre serviciile prestate, precum achitarea pensiilor, au caracter social". "Drept urmare, avand in vedere ca in intervalul 17-28 aprilie se achita pensiile, compania considera ca, in urma acestei actiuni de protest, au de suferit pensionarii, care din cauza situatiei financiare, se vad in imposibilitatea de a-si achizitiona medicamente si alimente", afirma reprezentantii CNPR.

Totodata, administratia considera greva ilegala, pe motiv ca legislatia in vigoare prevede ca "nu pot constitui obiect al conflictelor de interese revendicarile salariatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ".



Efectele grevei

Aproape 20% din pensionari si-au primit pensiile, pana la intrarea in greva a postasilor, restul fiind nevoiti sa astepte pana la incetarea grevei, a declarat ieri presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, Mihai Seitan, citat de Mediafax. "Nu exista alternativa de achitare a pensiilor, pentru ca Posta are monopol asupra acestui serviciu, fiind singura care poate achita pensiile la domiciu", a mai spus Seitan.

Si presa scrisa este afectata de greva postasilor, prin faptul ca publicatiile pentru care s-au facut abonamente nu mai ajung la cititori. Pentru publicatiile centrale, situatia cea mai grava este in provincie, pentru ca in Bucuresti se lucreaza si cu distribuitori privati.

In urma grevei postasilor, ziarele pierd la capitolul credibilitate - sustin reprezentantii departamentelor de vanzari - contractele fiind deja incheiate. Ziarele care nu ajung la timp la abonati vor fi distribuite dupa incheierea grevei. De asemenea, pe timpul grevei, este suspendata distributia corespondentei personale si coletelor, dar si a tuturor celorlalte trimiteri, printre care se numara facturile pentru telefonie fixa si mobila.

Unele plati (impozite locale, facturi RomTelecom, roviniete, taxe pentru eliberarea unor acte) pot fi achitate si la alte institutii. In schimb, alte sarcini - precum distribuirea formularelor de impozit pentru venitul global - pot fi asigurate doar de Posta. Pana acum o saptamana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmisese postei jumatate din documentele pentru impozitarea veniturilor din 2004.



Reactii

Bucurestenii care au vrut sa apeleze ieri la serviciile Postei au fost surprinsi sa vada ca birourile sunt inchise, unul din geamurile unui oficiu postal din cartierul Giulesti fiind spart, in imbulzeala creata de cei ce nu au putut intra in institutie.

La Botosani, aproximativ o suta de persoane, majoritatea pensionari, au asteptat in zadar sa-si ridice pensiile sau coletele din strainatate, mai multi pensionari incepand sa planga pentru a-i convinge pe angajatii Postei sa deschida usile si sa le dea banii.

Mai multe persoane care venisera sa-si ridice pensii sau mandate ori sa trimita scrisori au strigat si au lovit cu pumnii usa Postei din Lugoj, suparati ca postasii fac greva si ca nu-si pot rezolva problemele pentru care venisera. Oamenii au decis sa ramana la usa inchisa pe care scria mare "Greva" in speranta ca angajatii se vor intoarce totusi la treaba, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Is inauntru si nu vin sa zica nimica, stam aici degeaba", a declarat unul dintre lugojeni, care asculta la usa.

Agentul-sef principal Gabriel Aldetu, de la Politia Municipiului Lugoj, a declarat ca oamenii s-au enervat cand au vazut ca nimeni nu le da atentie. Politistii i-au indemnat sa nu se enerveze si sa nu sparga geamurile pentru ca nu vor rezolva nimic. In cele din urma, oamenii au inteles ca nimeni nu ii va ajuta si au plecat.

La Buzau si Ramnicu Sarat usile oficiilor postale au fost ferecate cu lacate, fiind lipite afise cu anuntul "Greva generala".

Si la Iasi, in oficiile postale era pustiu: nici un angajat nu era la lucru, usile erau inchise, iar pe geamuri erau lipite anunturi cu greva generala, fara a fi precizat cand va fi reluat lucrul.



Tariceanu: Revendicarile sunt imposibil de acceptat

Revendicarile angajatilor companiei Posta Romana sunt imposibil de acceptat in prezent, fiind contradictorii cu actuala legislatie, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, anuntand disponibilitatea Executivului de a negocia cu grevistii pe baza situatiei companiei si a economiei.

"Avem toata disponibilitatea pentru a incerca rezolvarea acestui conflict de munca. Vom incerca sa vedem care sunt solutiile, dar trebuie sa precizez ca revendicarile sunt, in momentul de fata, imposibil de acceptat, avand in vedere ca intra in contradictie cu actuala legislatie. Este nevoie de o analiza foarte atenta si profunda, care sa tina cont de performantele economice ale societatii si ale economiei romanesti pe ansamblu", a spus Tariceanu.

In jurul pranzului, au fost reluate negocierile dintre administratia Postei Romane si liderii postasilor, dar acestea s-au incheiat fara ca majorarea salariilor cu 16% sa fie acceptata, a declarat, pentru Mediafax, Cristi Iancu, secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Posta Romana.

El a adaugat ca conducerea Postei a propus acordarea altor compensatii - prime de sarbatori si de zilele onomastice - in locul maririi de salariu.

La ora inchiderii editiei, liderii sindicali se reunisera pentru a analiza propunerea si a lua o decizie in ceea ce priveste greva generala.



Posta Romana - afaceri mai mari, dar oportunitati pierdute

Cifra de afaceri a Companiei Nationale Posta Romana a avut un parcurs crescator in ultimii patru ani, insa profitul s-a diminuat drastic. Conform ultimelor date dsponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in 2003, profitul de la Posta Romana s-a redus drastic, pana la 100.000 de euro, fata de aproape 11 mil. euro in 2002 si peste 30 mil. euro in 2000. Datoriile companiei au ramas la un nivel semnificativ - aproape 38 mil. euro, insa in scadere puternica fata de anii 2000-2001. Pozitia Postei pe piata de curierat a fost mult erodata in ultimii ani. Astfel, in lipsa unei reactii rapide de adaptare la cerintele pietei si informatizare, Posta a pierdut cota de piata. Potentialul de crestere al pietei de servicii postale este foarte ridicat in Romania, la fel ca in toate statele din Europa de Est. Cu toate acestea, companiile din domeniu trebuie sa isi schimbe strategiile de marketing, spun analistii, pentru a putea face fata concurentei reprezentate de dezvoltarea comunicatiilor electronice. Un alt segment cu mare potential in Romania este cel al pietei de mesagerie si curierat rapid, unde exista acum zeci de mici firme care ofera servicii de transmitere de documente sau pachete de mici dimensiuni. In plus pe plan national activeaza mari companii in domeniu, precum DHL, TNT, FedEx sau UPS. Piata de curierat rapid este principalul camp de batalie pentru marii jucatori in domeniu, acest segment avand un potential si mai mare de piata in contextul dezvoltarii anticipate a economiei. Desi nu exista studii de piata confirmate de toti jucatorii din domeniu, analistii estimeaza piata romaneasca de curierat rapid la mai bine de 20 mil. euro anual, cel mai bine pozitionati fiind TNT si DHL. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO