Prima pagina

GSK si-a cumparat "linistea" la Europharm

08.08.2003, 00:00 39



Dupa cateva luni de negocieri dificile, grupul britanic GlaxoSmtihKline, al doilea producator de medicamente din lume, a cumparat ieri restul de actiuni pe care nu le detinea la compania farmaceutica romaneasca Europharm Brasov, intr-o tranzactie estimata la 10 - 15 milioane de dolari.



Actiunile, reprezentand 35% din capitalul social, erau detinute de Mihai Miron, fondatorul companie (cea mai mare parte) si alte cateva persoane fizice.



Tranzactia a avut loc dupa ce, in ultimul an, intre managerii GSK si actionarii romani au avut loc mai multe dispute legate de viziunile diferite asupra evolutiei Europharm, afirma surse din piata.



Actionarii romani au fost, de asemenea, nemultumiti de performantele companiei din ultimii doi ani si de faptul ca o parte a fostei echipe manageriale Europharm, a renuntat, mai mult sau mai putin voit, la functii.



In ultimii trei ani, cota de piata a Europharm a scazut de la 5% la 3,5%, compania nemailansand aproape nici un produs nou in aceasta perioada, in conditiile in care piata medicamentelor a crescut puternic. Motivul scaderii a fost modificarea strategiei GSK pentru Romania, atentia prioritara fiind acordata reprezentantei, care importa medicamentele produse de grup in strainatate, mai rentabile decat cele romanesti. Astfel, desi cota cumulata a reprezentantei si a Europharm s-a mentinut la 11,5% (GSK este liderul pietei romanesti), acest lucru s-a datorat evolutiei vanzarilor de medicamente importate. Surse din piata afirma ca una din cauzele nemultumirii actionarilor romani din Europhram a fost si evolutia profitului companiei din Brasov.



Desi in piata aparusera de mai multe luni zvonuri privind disputele din cadrul Europharm, oficialii GSK nu au comentat informatiile afirmand ca "relatia dintre grup si actionarii minoritari este foarte buna".



GSK a profitat insa de dreptul de prima optiune de cumparare pe care il avea pana anul acesta si au cumparat participatia investitorilor romani.



"Pentru noi este o mutare strategica fireasca in aceasta etapa a dezvoltarii noastre, fiind in linie cu angajamentul nostru fata de Romania. Am vrea sa dovedim astfel inca o data increderea pe care o avem in potentialul de dezvoltare al Romaniei, si angajamentul nostru pe termen lung fata de aceasta tara", spune Roberto Musneci, director general al GSK pentru Romania.



Pachetul majoritar de actiuni al Europharm a fost achizitionat, pentru 29,25 milioane de dolari, in 1998, de catre compania britanica SmithKlineBeecham, care a devenit ulterior, in 2000, GSK in urma fuziunii cu GlaxoWellcome.



Principalii vanzatori din 1998 au fost atunci compania americana Largo Import - Export, care detinea 50% din actiuni, si Mihai Miron.



Intre 1998 si 2000, pana in momentul fuziunii, seful operatiunilor SmithKlineBeecham in Romania, inclusiv reprezentanta, a fost fondatorul Europharm - Mihai Miron. Acesta a mentinut strategia de dezvoltare a Europharm, in paralel cu cea de crestere a vanzarilor reprezentantei.



Dupa fuziunea SmithKline- Glaxo insa, locul lui Miron a fost luat de italianul Roberto Musneci, care a modificat strategia grupului pentru Romania in favoarea reprezentantei si promovarii medicamentelor comercializate de aceasta.



Urmare a acestei strategii, cota de piata a Europharm a scazut iar actionarii romani au inceput sa fie ingrijorati si de o eventuala scadere a valorii companiei.



GSK a avut dificultati in Romania si la sfarsitul anului trecut, cand a oprit livrarea anumitor categorii de medicamente catre spitale datorita creantelor mari pe care grupul de avea fata de sistemul medical, estimate la cateva zeci de milioane de dolari.



Europharm a fost fondata in 1992 de Mihai Miron. Compania a pornit initial de la cateva farmacii dar a devenit in anii urmatori cel mai dinamic jucator de pe piata romaneasca.



Europharm a inceput sa produca in 1995, dupa ce Miron s-a asociat Largo Import - Export, iar trei ani mai tarziu era deja una din cele mai importante companii de pe piata, cu o cota de 5%, substantiala daca se ia in considerare gradul mare de fragmentare a pietei. In prezent, datorita ascensiunii grupurilor internationale, nici o compania romaneasca in afara de Sicomed Bucuresti nu mai detine o cota de piata mai mare de 4%.



Miron, alaturi de Largo Import - Export, a vandut pachetul majoritar de actiuni al Europharm in 1998 si a revenit in afaceri pe cont propriu in 2000, cand a investit aproximativ 4 milioane euro intr - un sistem integrat de productie a laptelui praf pentru copii, format dintr-o ferma agricola si zootehnica - Bioterra si o fabrica pentru procesarea laptelui obtinut - BIOEF.



Fabrica conceputa de Miron are o capacitate de procesare de 8.000 de litri de lapte/zi, din care vor rezulta 500 - 600 tone de lapte praf pe an.



Afacerea a inceput deja sa dea rezultate, fabrica functionand la intreaga capacitate de productie si ajungand sa detina o cota de piata de cateva zeci de procente in Romania.



Miron intentioneaza sa revina, de altfel, in industria medicamentelor prin punerea in functiune, anul acesta, a unei fabrici de medicamente injectabile la Iasi.





Tranzactii de sute mil. $ pe piata medicamentelor



Piata romaneasca a medicamentelor a fost in ultimii ani tinta unor investitii de cateva sute de milioane de dolari din partea unor fonduri de investitii sau grupuri internationale, care au preluat mai multe companii romanesti.



Astfel, SimthKlineBeecham a cumparat Europharm, controlul Sicomed Bucuresti a fost preluat de cateva fonduri de investitii, compania slovena Lek a achizitionat Pharmatech Targu - Mures, grupul ungar Gedeon Richter a preluat Armedica Targu - Mures iar fondul american de investitii Advent International va cumpara Terapia Cluj - Napoca.



Piata romaneasca de medicamente este estimata la peste 600 de milioane de dolari, principalii jucatori fiind GSK (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (SUA), Sicomed Bucuresti, Terapia Cluj si Antibiotice Iasi. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO