Prima pagina

Guvernul anunta taierea zerourilor. BNR scoate milionul

Guvernul anunta taierea zerourilor. BNR scoate milionul
19.11.2003, 00:00 31



La trei zile dupa vestea data de BNR ca bancnota de un milion este pe drum, premierul Adrian Nastase a hotarat ca in primavara Parlamentul va avea pe masa proiectul de lege privind taierea de zerouri din coada leului. In aceste conditii, bancnota de un milion va avea o durata de viata de doar un an.



Prin decizia de ieri, Guvernul incearca sa estompeze posibilul efect psihologic negativ la nivelul publicului privind aparitia bancnotei de un milion, asociata cu o inflatie mare, avand in vedere ca anul viitor au loc alegeri generale.



"Hotararea politica a fost luata in aceasta dimineata, in cadrul unei discutii cu premierul Adrian Nastase si guvernatorul BNR Mugur Isarescu", a declarat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.



Ministrul Finantelor sustine ca a fost luat prin surprindere de anuntul facut vineri de Mugur Isarescu privind apropiata lansare a bancnotei de un milion, Tanasescu declarand ieri ca a aflat de la guvernatorul BNR despre intentia bancii centrale cu doar cateva ore inainte de anuntul public.



"Nu a existat nici un dezacord intre Guvern si BNR. Guvernul sustine decizia bancii centrale de a emite bancnota de un milion, pentru ca este foarte bine fundamentata", a declarat dupa intalnire Tanasescu.



Bancnota de un milion ar urma sa apara pe piata mult mai repede decat a fost anuntat oficial, rspectiv pana la sfarsitul anului.



Asa se face ca prin lansarea "milionului", BNR va avea de taiat un zero in plus in 2005.



Necesitatea lansarii in circulatie a bancnotei de un milion de lei a fost explicata de Mugur Isarescu in cadrul aceleiasi intalniri de ieri cu premierul si ministrul finantelor.



Tanasescu spune ca ministerul finantelor impreuna cu banca centrala vor incepe sa lucreze la un proiect de lege privind denominarea care sa intre in dezbaterea Parlamentului in primavara si sa fie aprobat astfel incat banca centrala sa faca pregatirile necesare pana la inceputul lui 2005.



"Nu am prea multe de comentat. Daca partidul de guvernamant trece prin Parlament o lege in acest sens, noi suntem gata sa trecem la treaba. Practic, de a doua zi putem incepe implementarea tehnica a operatiunii", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



Desi au convenit asupra initierii operatiunii de denominare, cei trei nu au stabilit cate zerouri vor fi taiate - trei sau patru. "Nu stiu cate zerouri vor disparea din coada leului. Banca Nationala ar vrea sa fie patru. Ramane de vazut", a declarat tot ieri Isarescu. Nici el, nici Tanasescu nu au dorit sa mentioneze costul operatiunii de inlocuire a actualelor bancnote si monede metalice.



Dar de ce ar mai fi nevoie de o bancnota cu sase zerouri, care ar avea de trait numai un an, chiar inaintea lansarii leului "greu"? De fapt, taierea zerourilor are ca scop tocmai simplificarea totala a operatiunilor cu moneda, ingreunate acum de multiplelele zerouri din coada leului.



Succesiunea declaratiilor oficiale venite in ultimele saptamani dinspre Guvern si BNR sugereaza existenta unor probleme de comunicare intre cele doua institutii.



Guvernatorul Mugur Isarescu a inceput sa vorbeasca in toamna trecuta despre necesitatea emiterii bancnotei de un milion. In conditiile in care Guvernul abandonase proiectul denominarii, lasandu-l in seama succesorilor, bancii centrale nu i-a ramas decat sa pregateasca milionul. Isarescu a tinut ieri sa precizeze cred ca, din punctul sau de vedere, "denominarea trebuia sa se faca mult mai devreme".



Astfel, o explicatie de ordin practic pentru lansarea bancnotei de un milion cu numai un an inaintea denominarii este ca noile bancnote sunt deja gata, chiar daca ministrul finantelor nu stia pana vineri despre pregatirile facute de banca centrala. Intrebat cum vede suprapunerea celor doua masuri - emiterea "milionului" si denominarea, Isarescu a spus ca acestea "vor merge in paralel". Guvernatorul nu a dat detalii privind costurile aparitiei bancnotei de un milion de lei.



Ideea denominarii a fost readusa in discutie in urma cu trei saptamani, de catre ministrul finantelor Mihai Tanasescu, dupa un an de zile in care subiectul fusese lasat deoparte. El s-a declarat atunci in favoarea taierii zerourilor in 2005, precizand ca avusese consultari in acest sens cu guvernatorul BNR.



Ulterior, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a declarat ca, din punctul de vedere al bancii centrale, "ar trebui ca in 2004 sa avem deja o lege dezbatuta in Parlament, astfel incat banca centrala sa poata incepe pregatirile tehnice necesare".



Ceea ce urmeaza sa se si intample, potrivit hotararii luate ieri.



Banca Nationala nu are puterea de decizie necesara pentru a hotari denominarea leului, fiind nevoie de o lege adoptata de Parlament in acest sens.



Isarescu spune ca BNR are nevoie de 12 luni pentru a face pregatirile necesare. Ca atare, surse oficiale afirma ca banca centrala are deja pregatite proiectele noilor bancnote cu mai putine zerouri, ceea ce ii va permite sa castige timp. Bancnotele vor fi din hartie, si nu din plastic, dupa modelul australian, in urma presiunilor facute de producatorii europeni. Cea mai costisitoare va fi insa producerea monedelor metalice.



Tanasescu spune ca, in primul an de dupa denominare, actualele si noile bancnote vor circula in paralel.



Daca nu ar realiza denominarea in 2005, Romania ar ramane singura tara dintre candidatele la Uniunea Europeana care are nevoie de cinci cifre, fara zecimale, pentru a exprima cursul de schimb al monedei nationale fata de principalele valute. Turcia a hotarat ca la 1 ianuarie 2005 sa taie sase zerouri din coada lirei.



Dincolo de durata de viata de numai un an a bancnotei de un milion, emiterea acesteia isi gaseste justificarea in necesitati practice de usurare a circulatiei banilor, resimtite de la bancile care de-abia prididesc sa-si umple bancomatele si comerciantii care platesc tot mai mult pentru transportul banilor, pana la omul de rand, inca neobisnuit cu cardul si care e nevoit sa mearga cu sacosa de bani pentru a face o achizitie mai importanta.



Deprecierea nominala a leului pe parcursul ultimilor trei ani (cu circa 120% fata de euro) a redus bancnota cu cea mai mare valoare nominala - de 500.000 de lei - la echivalentul a mai putin de 13 euro. In mod normal, cea mai valoroasa bancnota ar trebui sa reprezinte echivalentul a macar 40-50 de euro, insa banca centrala a tot amanat emiterea bancnotei de un milion, temandu-se de perceptia negativa a publicului, care tinde sa o asocieze cu efecte inflationiste.
oana.nuta@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO