Prima pagina

Guvernul ia la bani marunti bugetele din OU 58

31.07.2000, 00:00 25



Guvernul va avea astazi o sedinta extraordinara in care va analiza si aproba bugetele de venituri si cheltuieli pe 2000 intocmite de societatile cu capital de stat incluse in Ordonanta 58/2000 privind limitarea salariilor la un numar de 106 regii, societati si companii nationale, a declarat Gabriela Vranceanu Firea, purtator de cuvant al Guvernului.

Firea a precizat ca sedinta va fi condusa de ministrul de stat Mircea Ciumara, in conditiile in care premierul Mugur Isarescu se afla in concediu.

La seminarul de la Costinesti "Pulsul economiei la sapte luni de guvernare", Isarescu a declarat ca, din datele furnizate pana acum, o treime din bugetele prezentate de societatile in cauza sunt corect alcatuite, o alta treime necesita discutii privind realismul cifrelor legate de cresterea productivitatii, iar restul de proiecte de bugete contin probleme de fond.

"Pentru acestea din urma au inceput deja sa fie acordate si avertismente", a spus Isarescu.

Ordonanta 58 trebuia sa fie aplicata inca din luna iunie si viza adaptarea salariilor la 106 regii, societatii si companii nationale in functie de reducerea datoriilor, dar a fost amanata din cauza protestelor sindicatelor.

In domeniul industrie, printre intreprinderile care au intocmit bugete "realiste", care prevad o reducere a pierderilor, se numara Nuclearelectrica, Petrom, Distrigaz Nord, Societatea Nationala a Sarii, cea de Ape Minerale si Minvest.

In cea de-a doua categorie, cu bugete discutabile se incadreaza 17 intreprinderi printre care se regasesc Societatea Nationala a Carbunelui, Compania Nationala a Huilei si Remin Baia-Mare.

"La intreprinderile din sectorul minier, orice productivitate crescuta inseamna pierderi mai mari", spun surse guvernamentale.

Conel - transport si distributie este una dintre cele zece companii si societati comerciale al caror buget este considerat "inacceptabil". Conel isi propune o crestere a productivitatii de 15,4% dar si una a personalului de 8,51%.

"Nerealismul bugetelor are la baza un amestec de incompetenta si escamontare a realitatii, pentru a nu pierde avantajele personale", au mai spus sursele citate.

In domeniul transporturilor, 15 societati au prezentat bugete acceptabile, printre acestea aflandu-se Registrul Auto Roman, aeroporturile Baneasa, Constanta, Otopeni, Timisoara, zonele libere si Registrul naval roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO