Prima pagina

Guvernul, incapabil sa investeasca 800 milioane de euro

28.08.2006, 20:22 7

Cheltuielile de capital ale bugetului, adica investitiile realizate cu bani publici, au fost de numai 766 de milioane de euro in primul semestru, fata de cele peste trei miliarde de euro propuse pentru astfel de investitii pe parcursul intregului an, arata datele statistice ale Ministerului de Finante.
Practic, investitiile din prima jumatate a anului au reprezentat doar un sfert (putin peste 25%) din cele programate pentru tot anul, adica o incetinire de ritm la jumatate. Cu alte cuvinte, statul a oprit investitii de circa 700-800 de milioane de euro in primul semestru al acestui an din cele 1,5 mld. euro programate.
"Legislatia achizitiilor publice a fost modificata in luna iunie, iar normele de aplicare a noilor prevederi legislative au avut o intarziere importanta pana sa apara", explica liberalul Varujan Vosganian, seful Comisiei de buget-finante din Senat. El spune ca normele de aplicare pentru contractele publice de investitii au primit observatii inclusiv din partea Comisiei Europene, ceea ce a intarziat adoptarea lor.
Senatorul liberal a declarat ca Ministerul de Finante are in prezent "o mare raspundere sa accelereze aceste proceduri de investitii".
Cheltuielile pentru investitiile de infrastructura rutiera au ramas cel mai mult in urma programului, dupa cum arata executia bugetara a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
La jumatatea anului, Compania de Autostrazi a cheltuit sub 31% din sumele alocate pentru investitii in infrastructura la nivelul intregului an, adica 340 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde de euro cuprinse in programul rectificat de investitii. De altfel, investitiile realizate sunt cu aproape 3% mai mici in lei decat sumele cheltuite pentru infrastructura rutiera in prima jumatate a anului trecut. Daca se ia in calcul si inflatia medie de circa 7%, reiese ca investitiile in drumuri ale CNADNR au scazut cu aproximativ 10% in termeni reali in prima jumatate a acestui an, in pofida celor doua rectificari bugetare efectuate deja anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO