Prima pagina

Guvernul modifica iar legea societatilor comerciale

Guvernul modifica iar legea societatilor comerciale

Click pentru imaginea marita

28.02.2007, 18:59 103

Calitatea de administrator al unei societati comerciale va putea fi cumulata cu cea de salariat al societatii in cazul in care persoana desemnata ca administrator urmeaza sa exercite efectiv atributiile specifice atat calitatii de administrator, cat si pe cele corespunsatoare functiei salarizate. De asemenea, asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat unic este, dar nu poate fi si administrator, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legii societatilor comerciale.
Ministerul Justitiei pregateste o ordonanta de urgenta de modificare si completare a Legii societatilor comerciale (31/1990) si a Legii privind registrul comertului (26/1990), legi ce fusesera modificate in decembrie trecut prin Legea 441. Legea societatilor comerciale a fost modificata in 2006 de trei ori.
Ultimele norme ale legii, cele din decembrie 2006, au fost criticate de unii oameni de afaceri (dar laudata de altii) pentru ca interzic - potrivit principiilor guvernarii corporatiste - administratorilor si directorilor sa incheie contracte de munca cu societatile pe care le conduc. Administratorii si directorii pot incheia doar contracte de administare/management. Aceste prevederi sunt mentinute, iar proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca, in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a noii legi, societatile pe actiuni sunt obligate sa efectueze modificarile si sa le inregistreze la Registrul Comertului. Pana la finalizarea acestor demersuri, societatile pot functiona pe structura de administrare existenta la data intrarii in vigoare a legii. Proiectul de ordonanta de urgenta introduce si sanctiuni pentru cei care nu respecta normele legii - intre 5.000 si 10.000 de lei - intrucat Legea 441 nu prevedea nicio sanctiune pentru nerespectarea normelor. Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, spune ca termenul de sapte luni pana la care firmele trebuie sa se conformeze este prea scurt pentru ca "managerii nu cresc in copaci".
"Trebuie schimbate multe acte. In plus managerii de-adevaratelea se formeaza in timp. Nu te intalnesti o data si bati palma pe salarii. Un contract de management se negociaza de-a lungul multor luni", afirma Izvoranu. El este insa de acord ca directorii si administratorii sa nu aiba incheiate cu societatile pe care le conduc contracte de munca, ci doar contracte de management sau administrare (care functioneaza dupa regulile mandatului) pe motiv ca cele doua parti au interese divergente, iar prevederile in cauza limpezesc apele.
De aceea, spune el, prevederea inclusa in noul proiect - anume ca administratorul unei societati comerciale va putea cumula aceasta calitate cu cea de salariat al societatii in cazul in care persoana desemnata ca administrator urmeaza sa exercite efectiv atributiile specifice atat calitatii de administrator, cat si pe cele corespunzatoare functiei salarizate - reprezinta un conflict de interese si trebuie eliminata.
Noile prevederi aduse in decembrie legii societatilor comerciale au starnit discutii, una dintre obiectii fiind aceea ca, de vreme ce un director sau un administrator nu are un contract de munca el nu mai beneficiaza, pe durata mandatului, de protectie sociala (pensie) si vechimea in munca.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), crede ca, atata vreme cat legislatia muncii ramane una "de factura socialista" (conteaza foarte mult vechimea in munca, continuitatea in munca) orice modificari aduse domeniului comercial sunt pur formale: "Avem o legislatie a muncii din alte vremuri, din vremurile socialiste, care se confrunta cu guvernarea corporatista dupa modelul OECD, cea pe care dorim sa o introducem". El spune ca atunci cand vorbesti despre un director de companie nu poti lega calitatea sa de plata contributiilor la asigurarile sociale, nici de vechimea sa in munca, insa nu poti face abstractie de aceste aspecte daca legislatia muncii se concentreaza pe elemente precum vechimea sau penalizeaza intreruperile "in campul muncii".
Ministerul Justitiei care a elaborat modificarile din iarna trecuta a respins obiectiile de la vremea respectiva, afirmand ca, potrivit Legii 19/2000, managerii si administratorii sunt obligati oricum la plata contributiilor in sistemul public de pensii, aceasta facandu-se insa integral de catre asigurat.
Legea 31 a fost modificata din temelii vara trecuta si apoi inca o data la inceputul lui decembrie. Modificarile repetate creeaza confuzie. "Inca nu stim ce trebuie facut: mergem in continuare cu Consiliul de Administratie, facem Consiliu de Supraveghere, Comitet Director sau nu? De asemenea, am inteles ca in locul comisiei de cenzori vine o comisie de audit. Nu stim inca exact cum sa facem. Ceea ce stiu este ca la toate nivelurile se discuta, se asteapta. Parerea mea este ca modificarea legii societatilor comerciale s-a facut prea repede. Cred ca ar fi bine sa se revina la unele forme de administrare mai eautohtonee", indica Mugurel Ceraceanu, director general Asiban, cateva dintre textele legii care inca creeaza confuzii.
"Principalul aspect pe care Ministerul Justitiei vrea sa-l rezolve prin aceasta noua modificare de lege este in ce masura se poate suprapune calitatea de salariat cu cea de director sau administrator al unei societati comerciale, fapt interzis in actuala legislatie", afirma, la randul sau, Sorin David, partener al firmei de avocatura David si Baias. El spune ca proiectul de modificare a legii societatilor comerciale se va discuta in Parlament, continand pe langa aceasta permisiune acordata salariatilor de a fi directori sau administratori si o serie de prevederi "legate de terminologie, fara sa aduca modificari de substanta".
"Cu alte cuvinte, noua modificare a legislatiei va permite in anumite situatii ca directorii si administratorii societatilor comerciale pe actiuni (SA-uri) sa-si pastreze contractul de munca cu societatea, fara a fi necesar un contract de mandat. Oricum, va mai dura pana la modificarea legii", a mai precizat David.


Ce ramane in lege
Administratorii si directorii nu pot avea cu societatile pe care le conduc contracte de munca, ci doar contracte de administrare/management.
In cazul in care se produce o paguba, managerul poate fi obligat sa o acopere.

Noutati aduse legii
Calitatea de administrator al unei societati comerciale va putea fi cumulata cu cea de salariat al societatii in cazul in care persoana desemnata ca administrator urmeaza sa exercite efectiv atributiile specifice atat calitatii de administrator, cat si cele corespunzatoare functiei salarizate.
Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat unic este, dar nu poate fi si administrator.
Cei care nu respecta legea pot fi amendati cu amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO