Prima pagina

Hamas si Fatah anunta incetarea focului, dar cer reciprocitate din partea Israelului

06.06.2001, 00:00 17



Gruparile palestiniene Hamas si Fatah au instituit incepand de ieri o incetare a focului, dar au promis ca-si vor relua atacurile daca Israelul nu va respecta la randul sau armistitiul.

Comandantii Hamas si aripa militara a gruparii Fatah au dat publicitatii o declaratie luni, in care afirma ca nu vor mai efectua atacuri impotriva Israelului daca fortele israeliene vor opri actiunile impotriva palestinienilor, dar au avertizat ca riposta lor va fi mult mai dura in cazul in care statul evreu nu respecta incetarea focului, relateaza CNN.

"Conditia este ca Israelul sa nu atace tinte palestiniene, sa nu-i mai ameninte pe palestinieni si sa puna capat asasinarii liderilor palestinieni. In caz contrar, militantii nostri vor riposta si nici un sionist nu va fi in siguranta si locuintele civile, care pana acum nu au fost vizate, vor deveni tinte legitime pentru noi", se arata in declaratia celor doua grupari.

Unul dintre consilierii premierului israelian Ariel Sharon, Ra'anan Gissin, a declarat ca pana acum eforturile palestiniene de pace au fost "insuficiente".

Incetarea focului, anuntata la sfarsitul saptamanii trecute de ambele parti, a fost pusa la grea incercare luni de schimburi de focuri intre palestinieni si soldatii israelieni la Rafah, in sudul Fasiei Gaza.

Cel putin 18 palestinieni au fost ranit, doi dintre ei aflandu-se in stare grava, in timp ce de partea cealalta trei militari israelieni au fost raniti usor. Israelienii si palestinienii au dat vina unii pe altii pentru violentele de luni.

"Acum la Rafah tancurile israeliene incearca sa patrunda in teritorii palestiniene si, daca israelienii cauta o scuza pentru prabusirea procesului de negocieri, cred ca fac o treaba foarte buna", a declarat negociatorul-sef palestinian, Saeb Erakat.

De cealalta parte, Gissin, fara a face referire directa la incidentele de la Rafah, a declarat ca Israelul are nevoie de o incetare completa a ostilitatilor, iar acest lucru nu s-a intamplat si l-a acuzat pe liderul palestinian Yasser Arafat ca incearca sa obtina o victorie tactica fara sa respecte o incetare a focului.

El a adaugat ca este nevoie ca Statele Unite, Uniunea Europeana si ONU sa creeze "un sistem de monitorizare cu ajutorul caruia sa le poata spune cu precizie israelienilor ce fac si ce nu fac palestinienii".

Americanii l-au trimis in regiune pe directorul CIA, George Tenet, care va avea discutii cu ambele parti pentru a incerca rezolvarea situatiei.

Hamas si Fatah, grupare loiala lui Yasser Arafat, afirma ca si-au suspendat atacurile pentru a da o sansa poporului israelian de a cere guvernului lor sa opreasca loviturile impotriva tintelor palestiniene.

"Acesta este un mesaj catre poporul israelian, iar daca ei nu vor face nimic in aceste momente, atunci nu vom mai respecta promisiunile de mai sus", se spune in declaratia citata, care adauga insa ca operatiunile din Cisiordania, Gaza si Ierusalim vor continua "din moment ce tancurile israeliene sunt inca pe pamantul nostru si reprezinta o amenintare pentru noi".

Anterior, 13 factiuni palestiniene, inclusiv Hamas, Fatah si Jihadul Islamic, anuntasera intr-o alta declaratie ca Intifada va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO