Prima pagina

Holzindustrie vrea sa atinga 100 mil. euro in 2005

05.07.2004, 00:00 24

Pentru a-si atinge targetul de 100 de milioane de euro cifra de afaceri in 2005, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer mizeaza si pe piata romaneasca a materialelor de constructii, dar si a caselor din lemn.
Inca necunoscute in Romania, casele din lemn sunt o afacere de perspectiva, considera reprezentantii firmei austriece.
"Conceptul de casa din lemn este foarte popular in Statele Unite si Japonia, dar este mai putin obisnuit pentru piata romaneasca, unde se prefera casele traditionale. Vrem insa sa realizam un studiu de piata mai detaliat pentru a vedea ce strategii va trebui sa abordam, dupa care vrem sa facem parteneriate cu firme de constructii si sa promovam aceasta idee si in Romania", a spus Cosmin Capra, directorul executiv al fabricii.
Holzindustrie Schweighofer, care este a treia mare companie europeana de prelucrare primara a lemnului, a terminat anul trecut o investitie "greenfield" de 70 de mil.euro intr-o fabrica de cherestea la Sebes, judetul Alba.
Fabrica a inceput sa produca in septembrie anul trecut, principala destinatie a cherestelei fiind pana acum industria de constructii din Japonia (90%), iar restul este vanduta producatorilor de mobilier din Romania.
Capra spune ca anual in Japonia se construiesc peste 1,2 milioane de noi case, din care aproape trei sferturi sunt din lemn, de aici cererea mare de prefabricate.
Si industria de constructii din Romania este printre cele mai dinamice in ultimii ani, dar pana acum casele din lemn nu au intrat in vizorul developeri-lor.
"Printre avantajele caselor din lemn se numara timpul de constructie mult mai redus, de circa trei saptamani. De-asemenea in cazul caselor din lemn nu trebuie construita decat jumatate din fundatie. Pot fi case din lemn tencuite, care arata ca o casa traditionala, sau case din lemn fara tencuiala. O casa din lemn este in general mai ieftina cu 20% decat una traditionala", a spus Szilagy Imre, director in cadul firmei Apicom din Harghita, care constrieste case din lemn pentru export.
Conducerea Holzindustrie si-a propus ca pana in 2005 sa ajunga la afaceri de 100 de mil.euro.
"In cele trei luni de functionare de anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de de 3 milioane de euro. Targetul fabricii pentru 2005 este de 100 de milioane de euro", a spus Capra, fara a mentiona vanzarile pe anul in curs, sau previziunile pentru 2004.
Anul acesta, compania va realiza o noua investitie de opt milioane de euro, intr-o linie de prelucrare superioara a lemnului.
"Prin aceasta noua linie de prelucrare vom incepe productia de panouri cofrag din lemn masiv din rasinoase. Acestea vor fi destinate in principal pietei europene a constructiilor", a mai spus Capra.
Holzindustrie are la Sebes 320 de angajati, iar noua investitie va mai crea 150 de locuri de munca.
Cea mai mare parte a bustenilor utilizati ca materie prima - molid, pin, brad - provin din padurile din Romania.
Fabrica este detinuta de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care mai detine fabrici de prelucrare a lemnului in Austria si Cehia. Schweighofer este interesat si de achizitia de terenuri impadurite in Romania, pentru exploatare si administrare.
Tot la Sebes se afla si cele doua fabrici producatoare de placaj ale grupului italian Frati , care au fost vandute recent catre rivalul austriac Kronospan. Frati a investit in cele doua fabrici peste 180 de milioane de dolari.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO