Prima pagina

HVB vrea sa faca fonduri mutuale pentru piata externa

14.04.2004, 00:00 15

Societatea de administrare a investitiilor CA IB Asset Management, apartinand grupului german HVB va lansa pe piata romaneasca mai multe fonduri mutuale care sa inveasteasca pe pietele externe de capital. Fondurile ar fi primele din Romania care ar realiza plasamente pe pietele externe, cele aproximativ 20 de fonduri mutuale care activeaza in prezent pe piata realizand plasamente in exclusivitate pe piata interna. HVB este si primul mare grup financiar international care vine in Romania pentru a demara o activitate de administrare a investitiilor.
Intentia CA IB Asset Management este de a lansa in prima faza trei fonduri structurate asemanator celor deja existente pe piata romaneasca, diferenta principala fiind ca fondurile vor investi pe pietele externe. Unul dintre fonduri ar urma sa aiba profil monetar: propunandu-si sa asigure castiguri asemanatoare cu cele ale unor depozite bancare, dar in conditii de lichiditare ridicata, un fond cu investitii preponderente in obligatiuni si un fond care sa investeasca preponderent in actiuni. Pasul urmator pentru CA IB vor fi investitiile pe piata interna.
Florin Dolea, directorul societatii de administrare spune ca fiecare cele trei fonduri urmeaza sa fie constituit dupa modelul unui fond administrat de managerul de fonduri al HVB Austria, Capital Invest, fondurile administrate din Romania urmand sa beneficieze si de consultanta din partea analistilor de la Viena. Capital Invest administreaza in prezent peste 200 de fonduri de investitii.
Lansarea fondurilor necesita lamurirea unor neclaritati legislative in privinta plasamentelor pe pietele internationale. "Ne confruntam cu probleme de ordin legislativ in special in relatie cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si cu Banca Nationala. Legea spune ca se pot realiza investitii pe pietele internationale, dar acestea trebuie sa fie agreate de CNVM, la fel se intampla si cu banca ce asigura custodia, iar depozitarul trebuie sa fie pregatit sa lucreze cu pietele internationale," spune Florin Dolea. "Speram sa putem lansa primul fond pana la jumatatea anului," a spus el.
Industria administrarii investitiilor a generat in ultimul an un interes in crestere pentru investitorii straini in perspectiva dezvoltarii sistemului de pensii administrate privat. Legislatia actuala permite societatilor din strainatate sa vanda in Romania unitati la fondurile administrate fara sa infinteze o societate de administrare, asa cum face in prezent grupul financiar anglo - elvetian MAN, una din cele mai mari companii de administrare a investitiilor alternative (hedge fund). Directorul CA IB Asset Management spune insa ca intentia principala grupului HVB este de a dezvolta o afacere in Romania.
CA IB Asset Management Romania este detinuta in proportie de 95% de Capital Invest, societetea de administrare a investitiilor din Austria a HVB, in timp ce HVB Bank Romania detine 5% din actiuni. Alaturi de HVB Bank, grupul german mai detine in Romania o societate de leasing si o societate de brokeraj pe piata de capital, CA IB Securities.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO