Prima pagina

Hypo Real Estate a finantat preluari de 200 mil. euro

25.10.2006, 18:45 17

Hypo Real Estate, divizia uneia dintre cele mai mari banci germane-Hypothekenbank AG, a finantat anul acesta direct din strainatate cu circa 200 mil. euro achizitiile unor proiecte de birouri sau comerciale de pe piata Capitalei.
"Anul acesta a fost prima oara cand am finantat achizitii de proiecte in Romania. Suntem interesati sa finantam achizitii de proiecte de birouri, comerciale sau logistice, atat in Bucuresti, cat si in alte orase importante din Romania, precum Brasov, Sibiu, Arad sau Timisoara", a declarat pentru ZF Andreas Roth, associate director in cadrul Hypo Real Estate Bank International AG.
Cea mai importanta finantare a fost acordata catre un fond administrat de compania germana GLL Real Estate, care a achizitionat anul acesta imobilul de birouri Charles de Gaule Plaza, in urma unei tranzactii estimate la 80 mil. euro.
Grupul german finanteaza fondurile de investitii din Marea Britanie, Germania sau Franta si a investit pana in prezent peste 2 miliarde de euro pentru finantarea unor achizitii de proiecte in Europa Centrala si de Est.
"Am finantat doar achizitii de peste 25 de milioane de euro si lucram doar cu investitori straini care sunt interesati sa vina in Romania. Pe termen scurt, circa doi ani de zile, Romania este foarte atractiva pentru investitori. Insa scaderea yield-ului (profit anual - n. red.) de anul acesta i-a determinat pe jucatorii mari sa-si reevalueze investitiile", precizeaza Roth.
In ultimii ani yield-ul a scazut dramatic, ajungand de la aproximativ 12%in cazul primelor tranzactii cu birouri din 2003 la aproximativ 7%-8% in acest an, valoarea urmand sa scada chiar si sub 7%, potrivit unora dintre jucatorii din piata.
Roth considera ca in Romania s-a creat un "bubble", din cauza interesului ridicat al investitorilor straini si a numarului mic de proiecte de pe piata. Acest fapt este si una dintre cauzele care au condus la scaderea yield-ului.
"Va fi foarte interesant de urmarit daca proiectele care sunt acum pe piata vor mai fi profitabile peste 10-15 ani", mentioneaza Roth.
Hypo Real Estate detine active totale de circa 50 de miliarde de euro si este unul dintre cei mai mari finantatori din lume pe segmentul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO