Prima pagina

HypoVereinsbank vine in Romania prin BA/CA

24.07.2000, 00:00 103



HypoVereinsbank, a doua mare banca din Germania, urmeaza sa anunte astazi oficial preluarea Bank Austria pentru 7,8 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari), in contextul strategiei de extindere in Europa Centrala si de Est, care inregistreaza rate de crestere economica superioare celor din Vest.

Tranzactia va avea un impact semnificativ si pe piata romaneasca, in conditiile in care Bank Austria are deschisa o filiala la Bucuresti incepand din septembrie 1998.

Conform Standardelor Internationale de Contabilitate, contributia BA/CA Romania inaintea impozitarii la rezultatele grupului a fost anul trecut de aproximativ 55,2 miliarde de lei (42 milioane silingi austrieci/ 3 milioane euro), iar volumul total al activului bilantier a crescut de peste patru ori fata de anul precedent, pana la 2.500 miliarde de lei (1,9 miliarde de silingi austrieci/139 milioane de euro).

Grupul bancar rezultat din fuziune va numara circa opt milioane de clienti, peste 2.000 de filiale, 65.000 de salariati si va avea un capital propriu estimat la 17 miliarde de euro.

Detaliile operatiunii sunt asteptate sa fie date publicitatii astazi, in cadrul unei conferinte de presa care va avea loc la Frankfurt.

Afacerea, prima prin care o banca germana preia o institutie europeana rivala, a fost bine primita de pietele bursiere, cotatiile celor doua banci crescand semnificativ in sedinta de vineri.

In ultimii zece ani, Bank Austria si-a extins continuu reteaua de filiale in Europa Centrala si de Est, fiind prezenta in Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Iugoslavia. Anul trecut, Bank Austria a realizat in regiunea central-europeana un profit net de 80 milioane de euro, reprezentand 15% din rezultatul financiar total al grupului.

Grupul Bank Austria este format din trei societati: Bank Austria (BA), Creditanstalt (CA) si Bank Austria Creditanstalt International (BA/CA-I), banca sa de investitii, CA IB Investmentbank, jucand pana acum un rol important in Europa de Est, in domeniul privatizarilor, tranzactiilor bursiere si al fuziunilor sau achizitiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO