Prima pagina

In sf=rsit: dolarul a fost calcat n picioare de leu

26.05.2003, 00:00 16



Mai conteaza dolarul pentru economia rom=neasca? E o ntrebare la care fiecare afacere are propriul raspuns, dat, n principal, de numarul si valoarea contractelor care au mai ramas exprimate n moneda americana. Euro a atins vineri pe pietele internationale cel mai mai nivel din istorie fata de moneda americana, trec=nd printr-un maxim de 1,1819 $. La Bucuresti, n dorinta de a nu creste euro, dolarul a fost practic sacrificat: s-a ntors sub pragul de 32.000, adica nivelul de acum un si jumatate.
ai totusi, c=t poate sa mai scada dolarul fata de euro fara ca acest lucru sa se simta puternic n economia rom=neasca? Va creste din nou cererea pentru creditele n dolari? P=na unde se poate duce euro fara a da peste cap socotelile bancii centrale, fara a ameninta inflatia sau fara a strica imaginea buna a indicatorilor macroeconomici? Aceasta cu at=t mai mult cu c=t ascensiunea euro face ca rezultatele companiilor rom=nesti exprimate n moneda europeana sa arate din ce n ce mai rau.
Sa ncercam c=teva raspunsuri. In pofida celor mai sumbre estimari privin moneda americana, dolarul este n prezent fata de ianuarie 2002 cu numai 1,1% mai scump dec=t leul, n timp ce euro a c=stigat peste 35%. Motiv de bucurie pentru cei care au de rambursat credite n dolari. Dar si de ntristare pentru cei care au ncasari n moneda americana.
La prima vedere exista toate conditiile sa vedem din nou o expansiune a creditului n dolari. Situatie riscanta si pe care Banca Nationala ncerca sa o evite de at=ta timp. Totusi, experienta anilor 2000-2001, c=nd de aceasta data euro batea pasul pe loc, arata ca nimic nu este exclus. Clientii prefera sa se mprumute n aceea valuta care creste, pe moment, cel mai putin. Iar daca cursul de schimb al leului n raport cu acea valuta scade, este si mai bine. Or, acum exact acest lucru se nt=mpla cu dolarul - vineri a scazut chiar sub pragul de 32.000 de lei , pe fondul aprecierii puternice a monedei euro pe pietele internationale - p=na la un maxim de 1,1819. S-a atins astfel cel mai scazut nivel anregistrat de raportul leu/dolar din 11 ianuarie 2001.
Dar ce spun dealerii? "Este adevarat ca exista posibilitatea ca scaderea dolarului sa duca la o reorientare spre aceasta valuta a celor care se mprumuta, dar nu trebuie pierdut din vedere riscul unei asemenea decizii. Nimeni nu poate sti nsa cum vor evolua lucrurile. Cine c=stiga acum pe termen scurt ar putea pierde pe termen mai lung", crede Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro Bank Rom=nia.



Aceasta opinie o mpartaseste de altfel si Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen, care atrage atentia si asupra faptului ca " scaderea asa de abrupta a cursului leu/dolar ar putea avea ca efect si o crestere usoara a ritmului de conversie a economiilor tinute n dolari spre lei sau euro". "Sa nu uitam ca peste 60% din economiile din sistemul bancar sunt n acest moment facute n dolari. ai asta pentru ca p=na acum oamenii nu au crezut ca dolarul va scadea at=t", spune Cercel.
Unde se va opri nsa din cadere cursul leu/dolar? Greu de spus.
"Pragul de 32.000 de lei pentru un dolar a fost unul psihilogic, dar daca raportul euro/dolar se duce spre 1,25 $ pentru un euro - asa cum arata noile previziuni - nu este exclus ca la un moment dat sa vedem cursul leu/dolar spre 30.000", spune Cristian Ditescu.
"Este greu de spus n ce directie se va ndrepta cursul de schimb al monedei nationale, dar este cert ca acum previziunile marilor b=nci vad n viitorul apropiat raportul euro/dolar la 1,20-1,25$ pentru un euro. Or, asta nseamna o continuare a ntaririi leului n raport cu dolarul. Este adevarat si ca pentru prima parte a anului viitor exista premisele unei reveniri a raportului euro/dolar la 1,15, ceea ce va aduce din nou inversari de trenduri n evolutiile cotatiilor", a adaugat si Cercel.
De altfel, si Heering Lightart, presedintele ACI Financial Markets(asociatia internationala a traderilor de instrumente financiare) spune ca "o crestere a euro p=na la 1,20 $ poate fi considerata nca rezonabila. Daca ne uitam n urma cu 10-15 ani, la raportul marca germana/dolar, de exemplu, vedem ca moneda americana nu este de fapt prea slabita".
aedinta de tranzactionare de astazi pe piata interbancara va fi destul de interesanta, dealerii fiind pregatiti - cel putin moral - sa se lupte cu un euro din ce n ce mai puternic. Se estimeaza ca raportul euro/dolar va depasi nivelul de 1,1830 si va urca cu pasi repezi spre 1,1880 si chiar spre 1,19 $ pentru un euro.
oana.nuta@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO