Prima pagina

INS: Increderea mediului de afaceri romanesc, in crestere. Pesimism in privinta preturilor

28.05.2008, 10:20 12

Activitatile din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii vor inregistra cresteri in perioada mai-iulie, insa si preturile vor avea aceeasi tendinta, potrivit estimarilor managerilor unor societati comerciale din domeniul industriei prelucratoare (1.676 agenti economici), constructiilor (1.254), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.009), intervievati de Institutul National de Statistica (INS).

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural plus 21%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile mijlocii, cu un numar de 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de plus 26%.

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale se vor majora (sold conjunctural plus 29%), opiniile exprimate in acest sens fiind mai multe decat cele din luna anterioara, cand soldul conjunctural a fost de plus 25%.

In ceea ce priveste activitatea de constructii aferenta urmatoarelor trei luni, managerii considera ca aceasta va inregistra o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural plus 46%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural plus 40%).

Referitor la numarul de salariati, respondentii preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural plus 26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural plus 50%).

Pentru comertul cu amanuntul, managerii estimeaza pentru urmatoarele trei luni majorarea vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural plus 36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural plus 40%).

Totodata, comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de plus 25%.

In luna mai, volumul stocurilor de marfuri va ramane la un nivel optim pentru desfasurarea adecvata a activitatii de comert cu amanuntul, conform a 94% dintre opiniile exprimate.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (plus 13% sold conjunctural).

In acelasi timp, managerii estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul se vor majora (sold conjunctural plus 49%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural plus 19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Pe primul loc in aprecierea cresterii cifrei de afaceri se situeaza intreprinderile mari, cu 250-499 de salariati, la care soldul conjunctural inregistrat este de plus 47%, urmate de intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de plus 25% si intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. In cazul acestora din urma soldul conjunctural este de plus 24%.

Conform estimarilor din mai, cifra de afaceri din servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural plus 25%).

In sectorul de servicii, estimarile indica, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural plus 9%).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor se vor majora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 28%).

Soldul conjuctural reprezinta diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO