Prima pagina

Intel marcheaza Romania pe harta sa strategica

28.05.2004, 00:00 31

Facultatea de Cibernetica din Bucuresti va beneficia de un laborator de cercetare Intel, donat de cel mai mare producator de cipuri din lume, care va analiza si oportunitatea deschiderii unui centru propriu de cercetare.
Initiativa Intel vine dupa ce gigantii lumii IT, precum Microsoft, Oracle, IBM sau Motorola, au investit in deschiderea de centre de cercetare si achizitionarea de tehnologie romaneasca in ultimele luni. Intel si-a deshis ieri oficial biroul din Romania si si-a reafirmat interesul de a investi in dezvoltarea pietei locale IT&C.
Laboratorul de la Facultatea de Cibernetica are ca principal obiectiv dezvoltarea de tehnologii penru echipamentele mobile de buzunar (PDA si telefoanele mobile). El a fost donat facultatii prin intermediul Intel Innovation in Education, fundatie care sprijina activitatile universitare, a precizat pentru ZF Piotr Pagowski, manager al Intel pentru Europa Centrala si de Est, care va conduce si biroul din Romania. Practic, in cadrul laboratorului se vor dezvolta aplicatii si solutii hardware, destinate echipamentelor mobile, in scopul de a creste vanzarile de astfel de produse, care sunt in proportie de 80% operate de tehnologie Intel. Laboratorul va fi deschis si studentilor la alte facultati, care desfasoara proiecte in domeniul tehnologiei.
Intel si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini pe viitor programele prin care este usurat accesul utilizatorilor la tehnologie de ultima ora, dand exemplu colaborarea din Marea Britanie cu mai multe companii de profil pentru ca PC-urile sa poata fi cumparate la preturi mai mici. De asemenea, producatorul de cipuri este dispus sa sustina dezvoltarea infrastructurii nationale de puncte de acces la Internetul fara fir (WiFi, prin unde radio), a declarat pentru ZF Jurgen Thiel, manager al Intel pentru zona UE. "Noi am integrat deja Romania in spatiul UE. Vrem sa fim cu un pas inaintea evenimentelor", a precizat el.
Thiel a declarat ca deschiderea biroului oficial Intel la Bucuresti are ca scop mentinerea unui contact mai strans cu partenerii si clientii companie. De asemenea, Intel va putea sa analizeze pieta locale, pentru a stabili daca este oportuna deschiderea unui centru de cercetari. Paralel, divizia de investitii ventures a companiei continua sa cerceteze piata, pentru a identifica producatorii locali de tehnologie care ar putea luati in calcul pentru viitoare investitii.
In cadrul biroului Intel de la Bucuresti activeaza si un roman, Irinel Burloiu, care a devenit channel field sales manager, fiind responsabil cu partenerii Intel de pe piata locala, in numar de 700. Oficialii producatorului american au reafirmat faptul ca Romania reprezinta o piata importanta pentru Intel, data fiind cresterea rapida a pietei. "Romania este piata cheie in dezvoltarea activitatilor noastre din Europa Centrala si de Est", a spus Piotr Pagowski. Oficialii Intel spera ca, pana la finalul acestui an, biroul companiei va avea 4 angajati.
Intel a avut anul trecut incasari de 30,1 miliarde de dolari, in crestere cu 13% fata de 2002. Profitul net al companiei a fost de 5,6 miliarde de dolari, in crestere cu 81%. Pentru primele trei luni din acest an, producatorul american mizeaza pe incasari de 7,9-8,5 miliarde de dolari. Bugetul alocate pentru proiecte de cercetare si dezvoltarea de noi tehnologii este estimat pentru acest an la 4,5 miliarde de dolari. De asemenea, Intel cheltuie anual 150 de milioane de dolari pentru extinderea retelelor de conectare WiFi.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO