Prima pagina

Investitorii au taxat pierderea raportata de Compa pe T4

27.02.2006, 21:10 10

Compa Sibiu, unul din principalii producatori de piese auto din Romania, a pierdut vineri pe Bursa peste 9% dupa ce a raportat pierderi pe trimestrul al patrulea (T4), care au taiat adanc in profitul pe care compania il obtinuse dupa primele noua luni ale anului.

Societatea a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,33 mil. de euro (4,8 mil. de lei), in scadere in euro cu 18% si in lei cu 27% fata de profitul din 2004. In ultimul trimestru din 2005, Compa a inregistrat o pierdere de 0,9 milioane de euro (3,3 milioane de lei), dupa ce reusise ca la finalul lunii septembrie sa obtina un profit net de 2,25 milioane de euro, in crestere cu circa 45% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului precedent.

Anul trecut, Compa a realizat o cifra de afaceri de 62,2 mil. de euro (225,3 mil. de lei), in crestere cu 51% comparativ cu afacerile din 2004.

Rezultatele Compa sunt sub cele bugetate de conducerea companiei, care estima pentru 2005 realizarea unui profit net de 5,04 mil. de lei la o cifra de afaceri de 227 mil. de lei.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

Compa incheiase si primul semestru cu o scadere a profitului net, in pofida avansului pe care-l luasera vanzarile. Oficialii companiei au explicat la acea data scaderea profitului prin deprecierea monedei euro fata de leu, in conditiile in care aproximativ 60% din productia Compa a mers la export. O data cu aprecierea leului fata de euro si dolar si cu cresterea volumului exportului, compania a avut de suferit si ca urmare a faptului ca o mare parte din costurile aferente productiei pentru export sunt suportate in lei, pretul acestora crescand pe parcursul anului trecut. Cheltuielile cu materiile prime ale Compa au crescut cu 56% pana la 26 milioane de euro.

In acelasi timp, fluctuatiile de pe piata valutara au determinat ca societatea sa inregistreze in ultimul trimestru o pierdere de 0,74 milioane de euro din activitatea financiara. La finalul anului, compania a avut din activitatea financiara un profit de circa 34.000 de euro.

Compa este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine peste 51% din actiuni. Valoarea bursiera a Compa este de 28,9 mil. de euro, neluand in considerare majorarea de capital aflata in curs de desfasurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO