Prima pagina

Investitorii isi marcheaza profiturile la Bursa

Investitorii isi marcheaza profiturile la Bursa
24.01.2006, 20:41 10

SIF-urile au scazut cu 3%, iar restul blue-chip-urilor de pe Bursa bucuresteana par sa nu mai aiba resurse de crestere.

Actiunile cotate la Bucuresti au inceput saptamana cu scaderi destul de puternice pe fondul tendintei investitorilor de a-si marca profitul, mai ales pe SIF-uri, cat si pe Petrom, cea mai mare companie listata, si asta in conditiile unui numar relativ redus de cumparatori.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut mai mult de 3%. Astfel, actiunile SIF au pierdut ieri mai mult de jumatate din avansul consemnat in primele doua saptamani ale anului, fiind acum cu doar 5,8% mai scumpe fata de finalul anului trecut. Acum doua saptamani, investitorii contabilizau deja castiguri de 13%.

Brokerii spun ca o parte din scaderea de pe piata s-a datorat intr-o buna masura scaderii de pe pietele internationale, generate de declinul puternic de vineri al Bursei de la New York.

"Intr-o oarecare masura scaderea are legatura cu ce s-a intamplat pe piata americana si pe celelalte piete straine. Piata noastra nu este conectata atat de mult la cele internationale, dar o legatura totusi exista. Un fond care vede ca pierde pe piata americana, de exemplu, incepe sa vanda de unde are profit. Sau cel putin nu mai cumpara", spune Adrian Manaila, directorul societatii Eldainvest.

Bursa din New York inregistrase vineri cea mai mare cadere din ultimii trei ani pe fondul cresterii pretului petrolului si al rezultatelor slabe raporate de Citigroup si General Electric. Scaderea de la americani a molipsit majoritatea pietelor europene, inclusiv cele din Europa Centrala si de Est. Pietele din Londra si Frankfurt, cele mai mari din Europa, au incheiat si ele ieri ziua pe minus, tendinte similare inregistrandu-se in Polonia, Cehia sau Ungaria.

"Investitorii straini au devenit predominanti pe piata noastra si in conditiile in care toate pietele scad trebuie sa fie o legatura cu Bursa de la Buciuresti. Pe de alta parte, si investitorii romani se uita ce se intampla afara si se gandesc mai bine inainte de a lua o decizie", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.

In afara de SIF-uri, cele mai mari companii de pe piata au rezistat destul de bine valului de vanzari, corectii mai puternice inregistrand companiile cu actiuni mai putin lichide. Tendinta de scadere de pe SIF-uri, reconfirmata astfel ieri dupa cateva zile de oscilatii, a venit pe fondul incertitudinilor privind contractul de privatizare a BCR, actiunile bancii fiind principala avere a SIF-urilor.

Unii investitori se tem ca austriecii de la Erste ar putea decide o majorare de capital in care SIF-urile nu ar putea subscrie fie din lipsa de lichiditati, fie din cauza reglementarilor CNVM, care le limiteaza la 10% plasamentul SIF-uri intr-o singura societate. Problema s-ar putea insa lamuri chiar saptamana aceasta. Conform declaratiilor reprezentantilor guvernamentali, contractul de privatizare ar urma sa fie facut public "dupa 25 ianuarie", ceea ce inseamna ca prevederile contractului ar putea fi cunoscute incepand de maine.

Pe de alta parte, investitorii isi aduc aminte de scenariul de anul trecut, cand piata a crescut puternic in primele doua luni si a picat apoi si mai repede, anuland profiturile, astfel ca unii dintre jucatori incearca anul acesta sa isi marcheze profiturile din timp.

Stabilitatea de pe actiunile bancilor, la care s-a adaugat cresterea brusca a actiunilor Petrom din ultimele minute ale sedintei de tranzactionare, au dus insa indicele BET la un nou maxim istoric, in crestere cu 0,2% fata de ziua precedenta.

Actiunile Petrom au evoluat aproape intreaga sedinta la preturi mai mici fata de finalul saptamanii trecute, pe fondul unei presiuni evidente la vanzare, dar au urcat cu nu mai putin de 3,3% in ultimele doua minute ale sedintei, unii brokeri incercand probabil astfel sa sustina pretul. Petrom a inchis ziua la 0,625 lei/actiune, cu 0,8% mai mult fata de ziua precedenta. Dupa o evolutie nedecisa, Rompetrol Rafinare a incheiat de asemenea ziua cu un plus de 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO