Prima pagina

Ioan Niculae testeaza piata pentru vanzarea Asirom

Ioan Niculae testeaza piata pentru vanzarea Asirom
01.02.2005, 00:00 20

Cea mai mare companie de asigurari cu capital autohton din Romania, Asirom, ar putea fi vanduta in urmatoarea perioada. De achizitia companiei ar fi interesate mai multe grupuri financiare europene, printre care OTP (Ungaria), Uniqa (Austria), Generali (Italia) sau Wiener Staedtische (Austria), afirma surse din piata asigurarilor.


In toamna anului trecut, omul de afaceri Ioan Nicolae, care controleaza societatea prin grupul Interagro, a cerut firmei de audit si consultanta KPMG sa faca o evaluare a companiei. Ulterior, KMPG a cerut oferte "de principiu" de la mai multe companii de asigurari din Romania si din strainatate.


Printre ofertanti se afla italienii de la Generali, ungurii de la OTP, austriecii de la Uniqa si Wiener Staedtische sau compania ceha Ceska Pojistovna, afirma sursele citate.


Dupa depunerea ofertelor initiale, grupul Interagro va selecta o singura companie cu care vor fi incepute negocierile finale si care va efectua procesul de due-dilligence.


Reprezentantii Interagro afirma ca "solicitarea adresata KPMG nu reprezinta in nici un caz un demers privind vanzarea pachetului detinut de Interagro la Asirom, ci priveste exclusiv un raport de audit care are ca scop cunoasterea exacta a societatii pe piata interna a asigurarilor si pozitionarea acesteia fata de alte societati de asigurari din centrul si estul Europei".


Singura companie care spune clar ca este interesata de Asirom in acest moment este una dintre cele mai mari societati de asigurare din Austria, Wiener Staedtische, care controleaza Unita si Agras.


"Da, este adevarat ca am fost contactati. Exista pe masa lor o oferta scrisa de la noi. Asteptam un raspuns serios", a spus Dan Odobescu, directorul general al Unita.


La cat se ridica aceasta oferta? "Este o oferta de baza. Deocamdata multe lucruri sunt necunoscute. In functie de raspunsul pe care il vom primi, se va face un audit, un due-dilligence si vom merge mai departe cu negocierile", a explicat Odobescu.


In ce consta atractivitatea Asirom? "Cota de piata si atat", a spus Odobescu.


Estimarile arata pentru Asirom o cota de piata de 18% pe piata asigurarilor generale si de 13% pe piata asigurarilor de viata in 2004, aproape de cele de anul anterior. Compania a fost in 2003 pe locul doi din acest punct de vedere pe piata asigurarilor generale (dupa Allianz-Tiriac) si de viata (dupa ING Asigurari).


Asirom a avut prime brute subscrise de 124 milioane de euro pe primele 11 luni din 2004, fata de 132 milioane de euro pe tot anul 2003.


Oficialii de la Uniqa, o alta mare companie din Austria, nu au comentat posibila implicare la Asirom, dar confirma interesul pentru Romania.


"Acum cativa ani, Uniqa a definit regiunea Europei Centrale ca piata strategica, fara a include Romania. Datorita dezvoltarii pozitive a peisajului economic romanesc si a perspectivelor negocierilor cu UE, analizam acum si piata romaneasca de asigurari, la un nivel foarte general", a spus Konstantin Klien, CEO al grupului austriac Uniqa.


Reprezentantii Generali nu au comentat informatia, iar cei ai OTP


spun doar ca vor sa construiasca un grup financiar integrat in Romania, fara sa dea mai multe detalii: "Pentru a atinge acest obiectiv ( de a construi un grup -n.red), OTP analizeaza posibilitatile de a intra pe piata romaneasca a asigurarilor, fie prin achizitionarea unei companii existente, fie prin infiintarea unei companii noi", au spus ei.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO