Prima pagina

Isarescu: E greu sa faci reforma intr-un an electoral

15.12.2003, 00:00 20

Reformele structurale vor continua si anul viitor, dar cu un ritm mult mai mic si fara a avea mize importante, atentia guvernatilor fiind cel mai probabil tinuta de anul electoral si de alergeri. Acesta a fost unul dintre cele mai importante mesaje transmise de guvernatorul BNR Mugur Isarescu bancherilor si investitorilor straini prezenti saptamana trecuta la Londra la conferinta "Banking on Romania" organizata de revista britanica The Banker impreuna cu BCR. 
"Este destul de greu sa faci reforme intr-un an electoral cand o parte importanta din atentia guvernantilor va fi dedicata alegerilor. Cresterea preturilor la gaze si restructurarea sectorului energetic sunt elemente cheie in acest proces dar acestea vor fi greu de implementat, cel putin in perioada de iarna", a afirmat Isarescu.
El a mentionat ca una dintre grijile guvernatilor si anul viitor va continua sa ramana atragerea investitiilor straine, capitol la care aproape in fiecare an ramanem in urma.
"Pentru a dansa ai nevoie de un partener", a mentionat Isarescu care a adaugat ca daca in Romania nu vor apare investitori seriosi obiectivul stabilit pentru indicatorul "investitii straine directe" va fi greu de atins. Pentru 2004 autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa atraga investitii straine directe de aproape 1,7 mld. euro, nivel comparabil cu cel din 2003. Pentru tot acest an investitiile straine se asteptau sa ajunga la 1,8 mld. euro, dar dupa cum arata cifrele acum este foarte putin probabil sa se depaseasca 1,2 mld. euro.
Recent, Isarescu spunea, mai in gluma mai in serios, ca "facem ce facem si speriem investitorii straini aproape in fiecare an. Nu reusim, nici in cel mai fericit caz, sa acoperim decat maximum 60% din ceea ce ne propunem la capitolul investitii".
Pura intamplare sau nu, guvernatorul BNR mentiona problemele cu care ne confruntam la capitolul investititii straine tocmai la Londra: Anglia este printre putinele tari europene care nu au nici o investitie cu capital 100% britanic in Romania.
Ca nu numai evolutia investitiilor straine din ultimii ani reprezinta o ingrjiorare pentru autoritatile romane nu mai este un secret. Isarescu si-a manifestat din nou ingrjiorarea despre derapajele economice cu care ne confruntam in acest sfarsit de an, si a tras un nou semnal de alarma ca sunt toate sansele ca nici anul viitor deficitul de cont curent sa nu coboare sub 6% din PIB.
Cresterea semnificativa a cererii interne din ultimul an care nu si-a gasit un corespondent pe masura in dinamica productiei si care a trebui sa fie acoperita printr-un supliment consistent de importuri a deteriorat vizibil balanta comerciala. Si asta cu bataie pe termen lung. Ramane insa de vazut ce se va intampla pentru ca desi Executivul s-a angajat sa promoveze masuri de diminuare a diferentei dintre iesirile si intrarile nete, anul 2004 are mai degraba o puternica incarcatura electorala decat una de sacrificiu. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO