Prima pagina

Isarescu: Euro va ramane mult timp in corzi

02.06.2005, 20:01 18

Moneda unica europeana va continua, cel mai probabil, sa mentina trendul descendent pe care a intrat in raport cu dolarul, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, marti-seara in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea TV.

Pe pietele internationale cursul a coborat ieri pana la o minima de 1,2220 $ pentru un euro, cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni si jumatate.

Pe piata de la Bucuresti euro a inregistrat insa numai o depreciere usoara, osciland in continuare in banda consacrata in ultimele luni, de 36.100-36.300 de lei. Piata s-a inchis ieri la 36.172 de lei pentru un euro. Dolarul a fost cotat la 29.510 lei, in crestere cu 232 de lei.

Deprecierea euro a fost determinata de un cumul de factori, incepand cu majorarea dobanzilor in Statele Unite, imbunatatirea starii economiei americane si pana la recenta respingere a Constitutiei europene de catre francezi.

La acestea s-a adaugat ieri un articol publicat in revista germana Stern si preluat de principalele agentii de stiri, potrivit caruia inalti oficiali financiari germani au discutat despre posibila esuare a Uniunii Monetare Europene, datorita diferentelor mari de performanta intre statele componente. Potrivit surselor citate, la intalnire ar fi asistat Hans Eichel, ministrul german al finantelor si Axel Webe, presedintele Bundesbank (banca centrala a Germaniei).

Guvernatorul BNR considera ca evolutia ar putea fi influentata si de votul negativ acordat de francezi Constitutiei europene, insa principalul suport pentru revenirea dolarului il reprezinta cresterea dobanzilor in Statele Unite.

In ultima saptamana, euro a pierdut teren in raport cu moneda americana, coborand de la aproape 1,27 dolari la 1,224 dolari.

Moneda europeana s-a depreciat cu aproximativ 3% pe parcursul ultimelor cinci sedinte de tranzactionare. Comparativ cu nivelul de la inceputul lunii mai, euro este acum mai slab cu 5%.

Pana la inchiderea editiei, cotatiile ajunsesera pe pietele internationale la 1,2250 dolari pentru un euro, fata de 1,2320 la deschidere. Dealerii spun ca deprecierea euro a fost alimentata si de declansarea unor ordine automate de vanzare de tip "stop loss" (opreste pierderea) la nivelul de 1,2290 dolari pentru un euro, unde era asteptata o rezistenta importanta. Dupa recentele evolutii, analistii considera ca euro ar putea sa se deprecieze in urmatoarele zile pana la niveluri de 1,2160 sau chiar 1,2 dolari.

Banca Centrala Europeana a redus ieri estimarea privind cresterea economica in zona euro pentru acest an pana la 1,4%, potrivit unei surse citate de Bloomberg. Aceasta a fost a treia reducere operata in tot atatea intalniri, fiind alimentata in special de cresterea preturilor la petrol si de expansiunea numarului de someri.

Guvernatorul BNR a sfatuit publicul nespecialist sa nu minimalizeze riscul valutar in momentul accesarii unui credit, chiar daca imprumuturile in valuta raman mai ieftine decat cele in lei. Isarescu sustine ca, in afara creditelor ipotecare, finantarile atrase de persoanele fizice si firmele care nu au venituri in devize straine ar trebui sa fie denominate in moneda nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO