Prima pagina

Isarescu: Nu sunt motive solide pentru scenariul unei aterizari dure a economiei

Isarescu: Nu sunt motive solide pentru scenariul unei aterizari dure a economiei
09.09.2008, 23:27 16

Regimul valutar bazat pe un curs de schimb flexibil si cele sapte reprize de majorare a dobanzii BNR au limitat semnificativ riscul unei aterizari dure a economiei, insa acesta inca este prezent, cat timp se mentine un decalaj insemnat intre deficitul de cont curent si finantarea acestuia prin intrari de investitii directe, afirma guvernatorul Mugur Isarescu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.
El raspunde astfel comentariilor mai multor analisti straini, care in ultima vreme anticipeaza riscuri importante de aterizare dura a economiei, si vorbeste despre o insuficienta claritate legata de starea economica si financiara reala a Romaniei, "neclaritate izvorata si din semnale inconsistente ce vin uneori dinlauntrul tarii". Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a criticat analizele agentiilor de rating, acuzandu-le ca isi elaboreaza rapoartele in birou, fara a cunoaste evolutiile concrete din economie.
"Citind textele respectivilor analisti straini, cu greu am gasit vreun argument solid care sa justifice incadrarea Romaniei in zona de risc a aterizarii dure. Dimpotriva", spune Isarescu.
Seful BNR respinge atat asocierea Romaniei cu tari care au Consiliu Monetar, precum Lituania, Estonia, Bulgaria si Letonia, fata de care sustine ca exista deosebiri fundamentale. Desi BNR a criticat de mai multe ori in ultimii ani politica fiscala expansiva si a reclamat sprijinul Finantelor in lupta cu inflatia, cerand mai ales controlul strict al cheltuielilor salariale, iar analistii straini o considera drept un factor de risc major, Isarescu nu se arata acum prea ingrijorat de caracterul prociclic al politicii Ministerului Finantelor, chiar daca ingreuneaza efortul de controlare a inflatiei. Mai mult, el se arata increzator ca deficitul bugetar nu va depasi plafonul de 3% din PIB, desi urmeaza o toamna electorala.
"Desi suntem intr-un an electoral, avem motive sa credem ca deficitul bugetar in 2008 se va mentine sub nivelul de 3". Totodata, banca centrala a intarit suplimentar politica monetara, pentru a compensa caracterul insuficient restrictiv al politicii fiscale.
Totusi, Isarescu este de acord cu argumentul analistilor straini care sustin ca politica de venituri este mult prea expansiva, reamintind ca este necesara restabilirea unui echilibru pe termen lung intre cresterea veniturilor si cresterea productivitatii muncii. In acelasi timp, guvernatorul BNR afirma ca "o eventuala compensare prin intarirea si mai mult a politicii monetare nu numai ca nu ajuta, dar poate fi contraproductiva".
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste din nou pe 25 septembrie pentru a evalua politica monetara, mai multi analisti apreciind ca banca centrala ar putea continua procesul de majorare a dobanzii in contextul varfului de crestere economica din trimestrul II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO