Prima pagina

Isarescu, sef peste managementul crizelor financiare

21.11.2007, 20:15 13

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu este, incepand de pe 5 noiembrie, presedintele nou-infiintatului Comitet national pentru managementul crizelor financiare, denumit Comitetul national pentru stabilitate financiara.
Alaturi de guvernatorul BNR, din acest organism fac parte ministrul economiei si finantelor si presedintii CNVM (piata de capital), CSA (asigurari) si CSSPP (pensii private).
Infiintarea comitetului reprezinta o obligatie pentru fiecare stat membru al UE, in cadrul unui program european inceput in 1999. Organismul a fost infiintat pe baza acordului national de management al crizelor financiare semnat pe 31 iulie intre BNR, Finante, CNVM, CSA si CSSPP, a declarat Cristian Bichi, director adjunct al Directiei de stabilitate financiara din BNR.
Regulile de functionare au fost stabilite in prima sedinta, de pe 5 noiembrie.
Principalul sau obiectiv este dezvoltarea unor planuri de reactie in situatii neprevazute pe pietele financiare, realizarea de exercitii de simulare a crizelor si de teste de rezistenta a institutiilor financiare la nivel national.
Presedintele comitetului are mandat de un an, functia fiind detinuta prin rotatie de fiecare dintre sefii celor cinci institutii implicate. Directia de stabilitate financiara a BNR a inceput deja sa lucreze la un exercitiu de simulare a unei crize financiare, care urmeaza sa fie supus analizei comitetului.
De asemenea, comitetul va fi implicat in simularile de turbulente financiare, care sunt realizate periodic la nivel european. Ultimul mare exercitiu de simulare a avut loc anul trecut la Banca Centrala Europeana.
Atat la nivel european, cat si in fiecare stat membru exista acorduri de management al crizelor financiare.
Continutul acordurilor este secretizat astfel incat pietele financiare sa nu cunoasca, in detaliu, modul de intervetie al comitetelor de stabilitate financiara si masura in care pot fi salvate in eventuale situatii de faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO