Prima pagina

Isarescu: V-am avertizat ca o sa las cursul liber!

Isarescu: V-am avertizat ca o sa las cursul liber!
08.11.2004, 00:00 17

Hotararea BNR privind trecerea la o flexibilitate sporita a cursului leului prin rarirea substantiala a interventiilor bancii centrale, trebuia in mod "categoric" anticipata de piata, considera guvernatorul Mugur Isarescu.
"Interventiile guvernatorului BNR, dar si alte materiale ale bancii centrale au aratat inca din primavara acestui an, cu suficienta claritate, ca ne indreptam spre un curs flotant mai putin controlat", a declarat Isarescu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.
El spune ca au fost repetate discutii in Consiliul de Administratie al BNR pe aceasta tema, momentul actual fiind considerat in cele din urma potrivit. De ce? "Cu riscul de a pierde din credibilitate, am facut acest anunt fara sa mai asteptam sfarsitul anului, pentru a risipi expectatiile inflationiste si cele privind deprecierea leului, care se formasera", explica guvernatorul.
Fara ajutorul BNR, cursul leu/euro a incheiat saptamana trecuta in crestere usoara, ajungand vineri la 39.814 lei pentru un euro, dupa ce joi stabilise minimul anului la 39.447 lei/euro. Leul a mai avut un scurt episod de apreciere nominala la inceputul lunii martie 2004, cand coborase la 39.793 lei/euro.
De marti 2 noiembrie -ziua in care BNR a anuntat public hotararea de a permite aprecierea monedei nationale si pana vineri, leul a castigat 3% in raport cu dolarul american, respectiv 1,8% in raport cu euro.
Viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, responsabil cu operatiunile de piata ale bancii centrale, spune ca BNR va mai interveni pentru influentarea cursului numai atunci cand vor aparea derapaje vizibile fata de un nivel pe care piata il va indica drept "nivel de echilibru" al cursului.
"Se cascase o prapastie intre cursul real si cel nominal, iar in lipsa interventiilor s-a trecut la o apropiere. Este premisa pentru atingerea tintei de inflatie", a declarat Dijmarescu in cadrul unui seminar organizat de Alpha Bank impreuna cu BNR si ARB.
El afirma ca BNR poate accepta o apreciere reala semnificativa a leului, care sa favorizeze atat convergenta reala cat si cea nominala fata de Uniunea Europeana. In aceste conditii, Dijmarescu recomanda negocierea salariilor pe 2005 exclusiv in moneda nationala.
Potrivit unor estimari ale bancii centrale, leul ar putea inregistra anul acesta o rata de apreciere in termeni reali fata de euro de circa 8%, urmand ca aprecierea sa continue intr-un ritm de cate 3 puncte procentuale pe an pana la adoptarea monedei europene. In conditiile unei asemenea convergente nominale accelerate, BNR prognozeaza un produs intern brut de aproape 90 miliarde de euro in anul 2010.
"Evolutia cursului e o urmare fireasca a politicii BNR. Pana isi va gasi un punct de echilibru, va mai oscila. E un nou mod de viata. Bancile vor specula,  iar clientii, care sunt cei mai expusi sunt intr-o oarecare deruta. Eu vad aici si o buna oportunitate pentru banci de a face business. Vor cumpara si vor vinde mai mult pentru clienti sau vor face operatiuni de hedging pentru a le oferi aceastora o volatilitate mai mica," a comentat pentru ZF Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joia trecuta la o conferinta privind strategia de dezoltare a Romaniei pana in 2005 ca "recrudescentele inflationiste" nu sunt excluse.
De altfel, BNR a considerat ca a actiona pentru temperarea presiunilor inflationiste prin paghiile de dobanda sau rezerve minime obligatorii presupune riscuri mai mari.  
In acelasi context, Isarescu a spus ca accentuarea presiunilor de apreciere a leului asociate apropiatei liberalizari a contului de capital impune continuarea tendintei descendente a ratelor dobanzii, dar fara ca aceasta scadere sa pericliteze inflatia.
Prin scaderea cursului leului, potentialii speculatori straini vor obtine mai putin lei la schimb pe care sa ii poata plasa pentru a profita de ddobanzile inca foarte ridicate. De asemenea, in absenta interventiilor periodice ale BNR, la orice retragere importanta de valuta cursul poate urca din nou spre 42.000 de lei/euro.
Flexibilitatea cursului de schimb este esentiala pentru evitarea "imposibilei trinitati": politica monetara independenta, curs fix si miscare libera a fluxurilor de capital, a afirmat Isarescu. "La una din cele trei pozitii trebuie sa renunti pentru a nu intra in bucluc. Noi am renuntat la cvasifixitatea cursului, cu atat mai mult cu cat leul nu mai este doar o moneda comerciala, ci si una financiara", spune guvernatorul.
Decizia bancii centrale de a permite aprecierea substantiala a leului a avut in vedere si faptul ca nivelul rezervelor internationale se plaseaza la un plafon apropiat de maximul optim recomandat, respectiv 4-6 luni de importuri prospective. Pe de alta parte, investitiile straine directe acopera in acest moment peste doua treimi din deficitul de cont curent. "Nu am luat in calcul si sumele mari care vor intra in curand din privatizarea unor utilitati", mentioneaza Isarescu.
In aceasta perioada, BNR isi intensifica eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a contului de capital si daca masurile adoptate vor avea efectul preconizat, va fi posibila o deschidere a pietei chiar inainte de aprilie 2005, a declarat Mugur Isarescu. "Nu suntem legati de termene rigide. BNR va face toate eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a costurilor inca controlate din contul de capital si, daca va fi posibil iar masurile actuale vor avea efectul dorit, am putea chiar sa asistam la devansarea unor termene", spune guvernatorul.
El a aratat ca decizia de a lasa o libertate mai mare pe piata valutara are in vedere si asigurarea cadrului necesar pentru accesul nerezidentilor la depozitele si titlurile de stat in lei pe termen scurt.
Totodata, Isarescu respinge ideea potrivit careia renuntarea la comunicarea marjei de apreciere a monedei nationale creeaza o problema de credibilitate pentru BNR, intrucat a fost deseori specificat  faptul ca aceste limite nu reprezinta o tinta, ci un ghid orientativ.
In plus, mentinerea acestui instrument de lucru ar fi creat expectatii de depreciere nerealiste in actualele conditii ale pietei.
Dijmarescu: deprecierea leului nu mai era eficace pentru exporturi
"Deprecierea leului nu mai constituia o modalitate eficace pentru sustinerea exporturilor. Experienta ultimilor ani ne arata ca nu exista o relatie directa intre depreciere si evolutia soldului balantei de plati externe", sustine viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu.
El spune ca desi cursul a fost stabil in 2004, au crescut atat exporturile cat si importurile, cu viteze apropiate. "Nu trebuie sa mai cautam corelatii intre competitivitate si cursul de schimb. Deprecierea constituia o subventie implicita. Ori intram in UE ori facem o fortareata protectionista pentru ca multe companii romanesti nu s-au adaptat", afirma viceguvernatorul.
"Cum sa facem fata prin competitivitate, cand noi pierdem 3 miliarde de lei  (100.000 de dolari) la fiecare milion de dolari? Previziunile pe care le-am facut pentru anul acesta se bazau pe un curs mediu de 34.000 de lei pentru un dolar, iar saptamana trecuta am schimbat dolari sub 31.000 de lei," comnetaza Victor Dobrescu, directorul general al producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia. Compania exporta in fiecare luna ingrasaminte in valoare de 7,5 milioane de dolari.
Vasile Radu, ministru responsabil cu comertul exterior, sustine ca aprecierea leului generata de masura BNR de a flexibiliza evolutia cursului nu este o problema pentru exportatori. " Politica de sustinere a exportului prin cursul valutar nu poate dura la nesfarsit. Este mai bine sa avem o inflatie mica decat un grad ridicat de imprevizibilitate a mediului economic. In plus, in perspectiva adoptarii monedei unice europene, cursul euro trebuie sa fie aliniat la paritatea puterii de cumparare. Exportatorii trebuie sa inteleaga ca prezenta lor pe pietele externe nu poate fi decat rezultatul propriei strategii", a declarat Vasile Radu, ministru delegat pentru comertul exterior la o conferinta organizata la Bruxelles de Forum Invest.
razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO