Prima pagina

Japonezii au grija de fata locomotivelor romanesti

29.03.2001, 00:00 12



Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC) va finanta cu 100 de milioane de dolari un proiect de modernizare, in urmatorii trei ani, a unui numar de 65 de locomotive Diesel electrice din dotarea CFR Calatori, conform acordului de imprumut semnat ieri impreuna cu Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

Imprumutul a fost aranjat de banca germana Deutsche Bank AG, care a indeplinit rolul de agent al bancii japoneze.

Creditul este rambursabil in termen de sapte ani, fiind prevazuta o perioada de gratie de trei ani, a declarat Hans Herold, seful departamentului Structured Export Finance din cadrul Deutsche Bank.

Firma care va moderniza locomotivele vizate in contract va fi desemnata prin licitatie internationala. Printre firmele care vor candida, cel mai probabil, pentru modernizare se afla si Electroputere Craiova.

Societatea deruleaza deja proiecte de modernizare a locomotivelor. Proiectul va permite cresterea fiabilitatii locomotivelor, reducerea costurilor de intretinere si exploatare, diminuarea consumurilor de combustibil lichid si lubrifianti, eliminarea consumurilor suplimentare generate de utilizarea vagoanelor de incalzire cu abur, precum si cresterea sigurantei transportului.

"Modernizarea parcului de material rulant utilizat in cadrul serviciului public de transport de calatori reprezinta o prioritate pentru noi", a declarat Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

"Intentionam sa consolidam cooperarea si in alte domenii ale Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei", a afirmat oficialul Deutsche Bank.

El a aratat ca banca germana a mai acordat un imprumut de 130 de milioane de dolari pentru sectorul locuintelor din Romania, iar in prezent "se afla foarte aproape de semnarea unor contracte cu Ministerul Sanatatii".

De asemenea, Deutsche Bank a aranjat un imprumut in valoare de 85 milioane euro destinat societatii Termoelectrica, la care se adauga un credit de 130 milioane euro care va finanta proiecte din sectorul energetic.

"Tranzactia trebuie vazuta ca un puternic vot de incredere pentru viitorul Romaniei", a declarat Yoshitaka Narita, director general adjunct al Bancii Japoneze pentru Cooperare Internationala.

Imprumuturile acordate pana in prezent Romaniei de catre Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala se ridica la mai multe sute de milioane de dolari.

Saptamana viitoare, JBIC va semna cu Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei un acord de imprumut in valoare de 220 milioane de dolari destinat reabilitarii magistralei feroviare Bucuresti-Constanta.

Ministerul vrea sa se axeze in acest an pe reabilitarea drumurilor nationale, securizarea circulatiei rutiere si modernizarea cailor ferate.

Mitrea cauta bani si pentru alte proiecte, pentru care bugetul nu are fonduri. In total se vor face lucrari pe 550 de kilometri de drumuri nationale, cu fonduri de aproape 265 milioane de dolari obtinuti din credite externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO