Prima pagina

Japonezii fura reviste cu ajutorul telefonului mobil

01.07.2003, 00:00 11

Un nou tip de frauda digitala este din ce in ce mai raspandit in Japonia: detinatorii de telefoane mobile dotate cu camera digitala incorporata prefera sa fotografieze paginile revistelor in loc sa le mai cumpere. Asociatia editorilor si cea a operatorilor de telefonie mobila au intrat in alerta.
Astfel, asociatia editorilor din Japonia,  a lansat o masiva campanie publicitara pentru a combate acest fenomen. Zeci de mii de postere si anunturi vor fi instalate in toate magazinele si chioscurile specializate in vanzarea de reviste, prin care clientii sunt rugati sa nu foloseasca aparatele de fotografiat din celular pentru a "fura" paginile interesante.
Majoritatea magazinelor mici, care sunt deja afectate de cei care fura fizic revistele din rafturi, si-au vazut vanzarile reduse la aproape zero dupa ce unii clientii au inceput sa "rasfoiasca" revistele trecandu-le prin fata aparatului de fotografiat."Au fost atatea falimente in acest domeniu incat nu mai putem trece cu vederea aceste detalii", a declarat un responsabil al Asociatiei Editorilor de Reviste. "Este greu pentru un angajat sa ia masuri atunci cand clientul este cu telefonul in mana. De unde sa stie daca suna sau daca face poze?", a explicat el situatia.
Oamenii sunt insa multumiti. "Nu am fotografiat niciodata reviste in intregime. Dar am vazut odata un catalog de coafuri care mi-a placut si am tras cateva poze iar alta data am fotografiat paginile cu rochii dintr-un saptamanal de moda ", a povestit o tanara angajata a unui salon de frumusete. .
Asociatia operatorilor mobili din Japonia nu a ramas nici ea indiferenta fata de noul fenomen. Institutia a recunoscut faptul ca unii clienti trebuie sa isi "revizuiasca manierele" in ceea ce priveste folosirea telefoanelor mobile cu camera digitala. Iar in Japonia nu lipsesc de loc telefoanele cu camera. Lansate in premiera in 2000 de J-Phone, operator controlat de gigantul britanic Vodafone, aparatele cu camera digitala au cunoscut un succes fulminant. Anul acesta, mai bine de 50% din telefoanele vandute in Japonia au camera incorporata. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO