Prima pagina

Japonezii se pregatesc pentru alegeri

23.06.2000, 00:00 14



Premierul nipon Yoshiro Mori si-a continuat ieri campania electorala, inaintea alegerilor generale de duminica, in timp ce in presa au aparut noi acuzatii la adresa sa, potrivit carora el a avut in trecut legaturi cu mafia japoneza "Yakuza".

Insa atentia redusa acordata de presa japoneza noilor dezvaluiri lasa sa se inteleaga ca aceasta ultima lovitura adusa imaginii lui Mori nu va afecta sansele clare de victorie ale coalitiei sale in alegerile pentru Camera Inferioara a Parlamentului nipon, relateaza Reuters.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, coalitia guvernamentala formata din trei partide va obtine o majoritate confortabila, iar Partidul Liberal Democrat (LDP) al lui Mori, va obtine un rezultat suficient de bun pentru a-i garanta acestuia pastrarea postului in fruntea cabinetului. Desi exista un procent destul de insemnat de alegatori indecisi, fapt care nu exclude posibilitatea unei surprize, analistii apreciaza ca sansele de victorie ale opozitiei sunt extrem de slabe.

Imaginea lui Mori, deja serios afectata de remarcile sale care le-au readus in memorie japonezilor amintiri dureroase din perioada imperialismului nipon, a primit o noua lovitura ieri, cand o revista a anuntat ca acesta a fost cel care a aranjat nunta fiului unui fost gangster, devenit intre timp un antreprenor in domeniul constructiilor. Insa restul presei din arhipelagul nipon a acordat spatii mici stirii.

Un alt incident de natura electorala s-a produs tot ieri, cand politia a anuntat intensificarea masurilor pentru protectia fiicei fostului premier Keizo Obuchi, candidata in alegerile de duminica, dupa ce aceasta a primit prin posta un cartus. Plicul a fost trimis la resedinta din Tokyo a lui Yuko Obuchi, in varsta de 26 de ani, care candideaza pentru a obtine locul din parlament detinut de tatal sau, decedat recent in urma unui atac cerebral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO