Prima pagina

Kabul, o capitala care a cazut intr-o singura noapte

14.11.2001, 00:00 31



@ Turbane negre, simboluri ale talibanilor, spanzurau ieri, desfasurate, de balconul cartierului general al politiei din capitala afgana, relateaza agentiile internationale de presa. Multimea de gura-casca se amuza, tragand asupra lor, razand, strigand "moarte teroristilor".

O anumita bucurie domnea la Kabul, eliberat in cursul noptii de luni spre marti, dupa cinci ani, de regimul militiilor fundamentaliste.

Un martor povesteste ca sase arabi au fost ucisi in cursul unui schimb de focuri si zac acum in parcul Share Naw, acolo unde, inainte de regimul talibanilor, se afla unul dintre cinematografele cele mai frecventate din Kabul.

Acest cartier se stie ca adaposteste numerosi arabi, partizani si luptatori ai lui Usama Bin Laden. Potrivit martorului, sute de persoane s-au adunat in jurul cadavrelor, strigand "Allah e mare", "Moarte Pakistanului", "Moarte teroristilor".

Pakistanul este considerat in general drept "nasul" talibanilor, pe care i-a ajutat sa vina la putere. Un fost detinut, Esmatullah, povesteste ca 360 de detinuti au fost eliberati de la cartierul general al politiei din Kabul. "Cand a venit opozitia, in aceasta dimineata, au eliberat pe toata lumea", a spus el.

Inchisoarea, intotdeauna foarte aglomerata, a politiei religioase, care depinde de foarte temutul Minister al Promovarii Virtutii si Prevenirea Viciului a fost, de asemenea, golita de ocupantii sai.

@ Pentru prima oara in cinci ani, pe undele radioului din Kabul a fost difuzata muzica, au relatat locuitorii capitalei. Pe strazi, numai taxiurile circulau ieri. Proprietarii masinilor particulare evita, in acest gen de circumstante, sa-si expuna vehiculele la pericolul de a fi jefuite sau confiscate de fugari.

@Parasirea precipitata a capitalei afgane de catre fortele talibane si intrarea Aliantei Nordului in oras modifica radical situatia militara din zona, se arata intr-o analiza a BBC. Se pare ca talibanii au abandonat Kabulul, dar nu e limpede cat de puternica va fi rezistenta lor in sudul tarii.

Cum arata acum harta Afganistanului din punct de vedre strategic-militar? Batalia pentru nordul Afganistanului s-a incheiat. Cu toate astea, talibanii sustin ca s-au regrupat la Maidan-Shar, circa 40 de kilometri vest de Kabul si vor sa recucereasca capitala.

Batalia pentru jumatatea de sud a Afganistanului, inclusiv pentru Kandahar, centrul de putere al talibanilor, incepe de acum inainte. Caderea Kabulului era inevitabila. Este urmarea fireasca a inaintarii vertiginoase spre sud a trupelor Aliantei Nordice si a deciziei talibanilor de a parasi in graba orasul.

Ceea ce nu se stie in acest moment este daca talibanii si-au pierdut practic capacitatea de lupta sau daca, dimpotriva, mai sunt totusi in stare sa lanseze un contraatac sau macar sa apere cu succes Kandaharul, centrul lor de putere, si zona de sud a tarii.

Unul dintre liderii opozitiei, Hamid Karzai, afirma ca elemente dizidente din randul talibanilor, ajutati de localnici, ar fi reusit sa puna mana pe aeroportul din Kandahar, lucru negat de talibani. Desi americanii vor sa mentina presiunile asupra talibanilor, razboiul de acum inainte ar putea avea un aspect cu totul diferit.

Insasi Alianta Nordului ar putea fi mai putin dornica sa inainteze in teritoriile din sud locuite de pastuni, din randurile carora provin talibanii. O astfel de decizie s-ar putea dovedi chiar contraproductiva, tocmai fiindca americanii vor sa castige de partea lor triburile pastune.

Pana se va pune la punct o formula de guvernare care sa fie acceptabila tuturor etniilor, s-ar putea ca singura solutie, de moment, sa fie aducerea unor trupe straine, probabil din tari musulmane care sa actioneze ca o forta de stabilizare.

Secretarul american de stat Colin Powell a declarat ca Turcia, Bangladesh si Indonezia si-au oferit deja serviciile in acest scop.

@ Anturajul fostului rege al Afgansitanului, Mohammed Zaher Shah, de la Roma a fost surprins de intrarea in Kabul a Aliantei Nordului, exprimandu-si a€oingrijorarea" pentru securitatea locuitorilor si fata de viitorul politic al tarii, dupa indepartarea fundamentalistilor talibani.

"Nu este o solutie buna ca un partid sau o factiune sa intre in Kabul. Noi revenim de unde am plecat in cazul in care raman si nu impart puterea, iar toate realitatile culturale si geografice nu sunt reprezentate", a declarat un purtator de cuvant al fostului rege.

@ Comandantul Mohammad Quassim Fahim, seful fortelor Aliantei Nordului, a ajuns ieri la Kabul, a anuntat postul national de televiziune iranian, care a prezentat imagini din capitala afgana, dupa intrarea fortelor de opozitie



Alianta Nordului, care a cucerit ieri Kabulul, este o coalitie eterogena compusa din diverse factiuni care au luptat in razboiul antisovietic (1979 - 1989).

Daca in ultimii ani a fost ignorata de SUA, dupa atentatele de la 11 septembrie, oficiali americani au contactat Alianta Nordului in vederea cooperarii militare impotriva talibanilor, discutiile concretizandu-se intr-un sprijin efectiv al militarilor americani pentru operatiunile opozitiei afgane.

Rezistenta coalitiei antitalibane in nordul tarii se explica prin faptul ca ofensiva talibana a fost initiata in zonele sudice de la granita cu Pakistanul, unde predomina populatia pastuna. Pe de alta parte, Alianta este un conglomerat politico-etnico-religios, in care predomina populatii non-pastune.

Alianta este compusa din trei mari grupari reprezentand minoritatile tadjica, uzbeca si siita hazara, in aceasta ordine a importantei in cadrul sau.



Liderul suprem al talibanilor, mullah-ul Omar si Usama bin Laden sunt "vii si nevatamati", a declarat aseara un lider al talibanilor.

El a adaugat ca "mai multi lideri au fost surprinsi cand mullah-ul Omar a dat ordinul de a se retrage din Kabul si de a se pregati de o gherila prelungita". In opinia lui, in ultimele zile "talibanii au pierdut 40% din regiunile care se aflau sub controlul lor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO