Prima pagina

Kronospan este amendata de Consiliul Concurentei

23.12.2004, 00:00 68

Consiliul Concurentei a decis sa amendeze compania Kronospan cu 34 miliarde de lei (870.000 euro) pentru abuz de pozitia dominanta pe piata placilor din aschii lemnoase (PAL), a anuntat ieri Mihai Berinde, presedintele institutiei.
Amenda acordata firmei Kronospan este cea mai mare data vreodata de Concurenta unui singur agent economic, a precizat Berinde. Aceasta reprezinta circa 1% din valoarea incasarilor anuale ale Kronospan Romania.
"Totodata, Kronospan va fi monitorizat timp de 24 de luni, ca si evolutia costurilor si dezvoltarii activitatilor, pe baza contractuala, in raport cu producatorii de mobila", a mai spus el.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Kronospan au spus ieri ca nu pot comenta inca decizia Consiliului.
Legea da dreptul companiei sa faca apel in justitie, iar daca o va face, sanctiunea este suspendata pana la decizia justitiei.
Producatorul austriac de placi de lemn, Kronospan, a achizitionat in luna iunie a acestui an cele doua fabrici detinute la Sebes, judetul Alba, de catre compania italiana Gruppo Frati, printr-o tranzactie de 250 de milioane de euro.
Imediat dupa dupa achizitie, Consiliul Concurentei a primit informatii de la producatorii locali de mobilier ca preturile la PAL au crescut nejustificat in medie cu 40%.
Pentru PAL brut, pe piata romaneasca mai exista patru producatori insa cu capacitati de circa zece ori mai mici decat Kronospan, iar in cazul palului melaminat nu exista decat importuri.
Vanzarile anuale celor doua fabrici cumparate de Kronospan la Sebes sunt estimate la 80-100 de milioane de euro pe an, iar cea mai apropiata fabrica de PAL de talia celei de la Sebes, care sa nu fie controlata de Kronospan, apartine gruplui rival Egger, tot din Austria.
Palul este principala materie prima in industria mobilei, iar producatorii de mobila au avertizat ca majorarea preturilor la pal risca sa pericliteze contractele de export si sa duca la o crestere cu pana la 20% a pretului la mobila pe piata interna.
La randul lor, reprezentantii Kronospan au motivat majorarea prin necesitatea alinierii la preturile practicate pe piata europeana.
Ca urmare reclamatiilor producatorilor de mobila, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie care a avut ca obiect incalcarea articolului 6 litera a) din Legea Concurentei, "impunerea in mod direct sau indirect a pretului de vanzare, a tarifelor sau a altor clauze contractuale si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari".
De asemenea, Concurenta a solicitat Kronospan Sepal Sebes ca, pe perioada desfasurarii investigatiei, sa ia in considerare posibilitatea revenirii asupra cresterii de pret. Ca urmare, Kronospan a diminuat intre timp preturile practicate cu 11% la PAL simplu si cu 6% la PAL melaminat.
Kronospan are companii in 11 tari europene, avand o cota de piata de 14% in Uniunea Europeana si de 46% in Europa Centrala si de Est.  Grupul este prezent in Romania prin subsidiara sa din Cipru, Kronospan Holdings Limited.
vezi pagina 3
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO