Prima pagina

La privat salariul brut al unui medic poate atinge 3.000 euro

07.06.2007, 20:11 36

Salariile pe care operatorii din sistemul privat sunt dispusi sa le plateasca medicilor pot ajunge si la 3.000 de euro, suma in care sunt incluse sporurile pentru turele de noapte si garzile.
"Euroclinic are in prezent 134 de angajati full time, din care aproximativ 10% sunt medici si 55% asistenti medicali. Salariul brut mediu si fara sporuri aferente al unei asistente medicale este de aproximativ 2.000 de lei (600 euro - n.red.) si al unui medic este de 3.200 de lei (950 de euro - n.red.)", a declarat Catalin Andrew Popa, director general al Euroclinic. El a precizat ca daca la aceasta suma se adauga turele de noapte si garzile, salariile brute ale medicilor pot ajunge la 3.000 de euro.
Euroclinic este cel mai mare spital privat romanesc si primul care ofera informatii asupra salariilor din industria de profil.
Spre comparatie, un medic specialist care lucreaza in cadrul unui spital de stat fara a avea insa si functii de conducere este de aproximativ 350 de euro, in timp ce un rezident castiga circa 150-200 de euro, potrivit informatiilor disponibile in piata.
In aceste conditii, majoritatea medicilor migreaza atat catre sectorul serviciilor private de sanatate, dar si catre companiile producatoare sau importatoare de medicamente pentru functii de reprezentanti medicali. In acest ultim caz, pachetul salarial poate atinge chiar si 4.000 de euro. Media de varsta a medicilor care lucreaza in cadrul spitalului este de 35-36 de ani.
"Numarul de angajati creste permanent corespunzator cu activitatea din spital. In acest moment schema noastra de personal este proiectata sa atinga 140 de persoane pana la sfarsitul anului", a mai spus Popa.
Euroclinic a incheiat primele 5 luni ale acestui an cu o cifra de afaceri de 4,2 mil. lei (1,25 mil. euro), cu o crestere de 111% fata de perioada similara a anului trecut, iar tinta pentru acest an este de 5 mil. euro. Compania vizeaza atingerea pragului de 10 mil. euro in urmatorii trei ani. De asemenea, grupul Eureko, din care face parte si Euroclinic, analizeaza piata romaneasca pentru derularea de investitii intr-un nou spital privat.
Catalin Popa a declarat ca se analizeaza atat posibilitatea dezvoltarii de parteneriate cu alti operatori privati, cat si alternativa ca Eureko sa finalizeze acest proiect singur. Fondurile care ar putea sa fie alocate unui astfel de proiect vor fi similare cu cele ale spitalului Euroclinic. Acesta a fost inaugurat in urma cu doi ani de zile, cu o investitie de peste 14 mil. euro.
"Investitiile in domeniul spitalicesc sunt in principiu investitii pe termen lung. Brake even poin-ul operational este planificat pentru a doua jumatate a anului 2008", a mai precizat Catalin Popa. Numarul pacientilor Euroclinic a sarit de 20.000 de persoane, dintre care peste 5.000 s-au adaugat in primele cinci luni ale acestui an. In total, 2.100 de straini au fost pacienti ai Euroclinic.
Pana la finalul acestui an, Euroclinic estimeaza peste 6.000 de pacienti noi. "Fiind primul spital privat general din Romania, inceputul a fost mai incet decat prognoza initiala, pe parcurs insa atractivitatea a crescut la nivelul asteptarilor", a mai spus Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO