Prima pagina

La Sofia vine regele

18.06.2001, 00:00 9



Bulgarii s-a prezentat ieri la vot pentru alegerea noului Parlament, marele favorit al competitiei electorale fiind partidul fostului suveran Simeon al II-lea, care in sondaje are un avans de peste 10% fata de principalii competitori, desi nu va obtine majoritatea in legislativ.

In urma Miscarii Nationale pentru Simeon al II-lea se afla Uniunea Fortelor Democrate (UFD), condusa de premierul Ivan Kostov, si Partidul Socialist, relateaza CNN.

Simeon al II-lea a revenit in Bulgaria anul acesta, dupa un exil de cinci decenii inceput dupa ce a fost obligat sa abdice la varsta de noua ani, in 1946.

Cele aproape 12.500 de sectii de votare s-au deschis la orele sase dimineata, rezultatele sondajelor la iesirea de la urne urmand sa fie facute publice dupa incheierea votarii, la ora 19.00. Peste 5.000 de candidati reprezentand 36 de partide si coalitii au participat la scrutin.

Dupa alegerile din 1997 castigate de UFD, bulgarii au fost confruntati din plin cu greutatile implicate de reformele catre economia de piata, care fusesera taraganate de socialisti.

Masurile de austeritate au pus inflatia sub control si au adus anul trecut o crestere economica de 5,8%, dar Bulgaria ramane una din candidatele cele mai slabe la integrarea in Uniunea Europeana, cu o rata a somajului de 18% si un venit pe cap de locuitori de numai 1.500 de dolari anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO