Prima pagina

Lada pazea, vine Dacia

10.04.2001, 00:00 7



Producatorul francez de automobile Renault a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, inceperea productiei noii generatii de automobile Dacia X90 (cu un pret sub 5.000 de euro) in Rusia in incercarea de a patrunde pe noi piete aflate in dezvoltare, informeaza un comunicat al companiei preluat de Financial Times.

Renault va incepe productia noului model Dacia X90 la fabrica Moskvici din capitala Rusiei pana in 2005, in urma unui parteneriat incheiat cu municipalitatea moscovita.

Modelul X90, destinat exclusiv cumparatorilor cu venituri reduse de pe pietele aflate in dezvoltare, va costa sub 5.000 de euro (aproximativ 4.500 de dolari).

"Obiectivul nostru este obtinerea unui automobil destinat oamenilor cu venituri reduse, care sa fie fiabil si usor de intretinut", precizeaza comunicatul Renault.

Pe piata ruseasca X90 va concura marcile autohtone Lada si Jiguli, care pana in prezent au dominat segmentul aflat la baza pietei auto rusesti.

Confirmarea acestei miscari demonstreaza ca, dupa luni de ezitari, investitorii straini incep sa nu mai ocoleasca Rusia. Acest proiect survine intentiilor General Motors de a asambla impreuna cu AvtoVaz un nou model de automobil de teren, in urma unor investitii de 100 de milioane de dolari.

Renault, proprietarul marcii Dacia, a incheiat un parteneriat cu administratia Moscovei, la jumatatea deceniului trecut, dar nu a reusit sa demareze productia la fabrica din capitala Rusiei, desi a investit peste 110 milioane de dolari. Mai multi producatori auto occidentali au incercat in trecut sa patrunda pe piata auto din Rusia.

Anterior, un joint-venture intre Fiat si GAZ in Nijni Novgorod a suferit intarzieri semnificative, in timp ce negocierile privind asamblarea in Tatarstan a automobilelor Blazer produse de General Motors au esuat.

Renault va incepe asamblarea modelului X90 mai intai in Romania, la fabrica din Pitesti, in care va investi, pana in 2004, peste 300 de milioane de dolari.

Pentru modelul X90, investitiile vor depasi, potrivit oficialilor Renault, 350-450 de milioane de dolari Daca modelul va avea succes in Europa de Est si in Rusia, automobilul va fi exportat si pe alte piete in curs de dezvoltare.

Pana la sfarsitul acestui deceniu, la nivel mondial se vor produce peste 700.000 de automobile Dacia si vor exista trei locuri de productie, dintre care unul in Romania (unde se vor produce intre 200.000 si 250.000 de automobile) si unul in Rusia.

Cel de-al treilea loc de fabricatie a autoturismelor Dacia nu este cunoscut inca.

Proiectul X90 este doar o componenta a planurilor ambitioase ale companiei franceze de a-si majora productia de la capacitatea actuala de 2,35 milioane de masini, la 4 milioane de autovehicule, pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO